В Германия е започнато разследване, след двама участници в конференция на руската опозиция в Берлин се оплакват от здравословни проблеми - руска журналистка и активистка, съобщи и за съмнения за отравяне. Разследването е поето от берлинската полиция, след проведената в последните дни на април среща на руски дисиденти, организирана от Михаил Ходорковски.

"Беше образувано дело на базата на наличната информация", каза говорител на берлинската полиция пред Welt am Sonntag. От "Криминална полиция" не предоставят повече информация, като се позовават на текущото производство.

Руската разследваща медия "Агентство" публикува тази седмица разследване за здравословните проблеми на две от участничките в срещата. Едната, представена като журналистка, която наскоро напуснала Русия, е усетила здравословни проблеми по време на събитието, макар и да свидетелства, че симптоми може да са се появили още преди това. Медията допълва, че журналистката потърсила помощ в берлинската болница "Шарите", където беше лекуван и Алексей Навални след отравянето през август 2020 г.

ФСБ си отрязала опашката за Немцов, но я прехвърлила на Навални

ФСБ си отрязала опашката за Немцов, но я прехвърлила на Навални

Дни преди самото убийтво Валерий Сухарев изоставя Борис Немцов

Втората участничка е Наталия Арно, директор на американската неправителствена организация Free Russia Foundation. Тя живее в САЩ от десет години, след като се наложило да напусне Русия. Арно беше в Берлин в края на април, откъдето отпътува за Прага. Именно там тя получила симптоми, а и установила, че някой е влизал в хотелската й стая. Тя е потърсила здравна помощ в САЩ, където е дала показания и пред разследващи.

В публикация във "Фейсбук" тази седмица, цитирана от "Агенство", Арно описва като "остра болка" и "изтръпване". Тя разказва, че първите "странни симптоми" са се появили още преди да пристигнето в Прага. Заявява, че вече се чувства по-добре.

През последните години в чужбина и в Русия бяха извършени няколко нападения с отрова срещу противници на руската власт. Москва отрича всякаква отговорност, включително и връзка със своите служби за сигурност.

Още през 2020 г. руското издание Znak изброи най-известните случаи на покушения с отрова срещу неудобни за Кремъл личности.

В случая с Алексей Навални европейски лаборатории потвърдиха използването на отрова от типа "Новичок", разработена от СССР за военни цели.

Само преди месец адвокатите на Алексей Навални, който се намира в руски затвор дългогодишна присъда за опозиционната си дейност, отново съобщиха за съмнения, че той може да е отровен.

ЕС наложи санкции на 8 руснаци, свързани с отравянето на Алексей Навални

ЕС наложи санкции на 8 руснаци, свързани с отравянето на Алексей Навални

Мерките включват забрани за пътуване и замразяване на активи