След месеци на отричане от властите, президентът на Хърватия призна, че полицията на страната е използвала насилие при отблъскването на мигранти и бежанци, задържани в страната.

Британското издание "Гардиън" пише, че най-добрият шанс за хиляди мигранти, блокирани в Босна, е да прекосят границата ѝ с Хърватия, за да се доберат до Европейския съюз. През изминалата година имаше многобройни доказателства, че полицията използва сила срещу онези, които са преминали границата, като след това ги връщат обратно в Босна.

Гърция ускорява депортирането на мигранти

Гърция ускорява депортирането на мигранти

След идването на власт на новото дясно правителство

В интервю за швейцарска телевизия, хърватският президент Колинда Грабар-Китарович е признала за отблъскване на мигранти. Тя е отрекла обаче, че това е ставало незаконно, а също така е признала, че полицията е използвала сила.

"Говорих с министъра на вътрешните роботи, началника на полицията и полицаи на терен и те ме увериха, че не са използвали прекомерна сила", посочи Грабар-Китарович, допълвайки: "Разбира се, необходима е малко сила, когато се отблъскват мигранти."

Международната правозащитна организация Human Rights Watch призова хърватското правителство да спре процеса, тъй като отблъскването на хора през границата било незаконно съгласно международното право.

В САЩ готвят масови арести и депортация на нелегални мигранти от 14 юли

В САЩ готвят масови арести и депортация на нелегални мигранти от 14 юли

Акциите започват в 10-те най-големи града в страната

"Отричането на злоупотребата с политиките на Хърватия от страна на Загреб и институциите на ЕС вече не е приемливо", настоя Лидия Гал, старши изследовател за Балканите и Източна Европа в Human Rights Watch. "Към стотици, ако не и хиляди мигранти и търсещи убежище хърватските гранични служители са се отнасяли зле, а заслужават защита и справедливост."

В изявление през миналата година хърватското вътрешно министерство обвини мигрантите, че носят оръжия и се самонараняват. От ведомството заявиха, че хърватската полиция винаги спазвала "основните права и достойнството на мигрантите".

Хърватия се стреми да се присъедини към Шенгенското пространство и се опитва да се представя като надежден пазител на външната граница на Европейския съюз. През миналата година вътрешният министър Давор Божинович заяви, че Хърватия има "най-силната гранична полиция в тази част на Европа".

Институциите на ЕС си затварят очите за практиката на отблъскване на бежанците, тъй като въпросът за спиране на миграционните потоци е политически опасен, отбеляза "Гардиън".

Папата зове за "хуманитарни коридори" за спасяване на мигранти

Папата зове за "хуманитарни коридори" за спасяване на мигранти

След тежката бомбардировка срещу мигрантски център в Либия