В германската провинция Хесен се премахва от местната конституция смъртното наказание. Това е решението от проведения през уикенда референдум, съобщи АП.

Преброяването на бюлетините показало, че 83% са подкрепили отпадането на смъртното наказание. Едва близо 17% са гласували за неговото запазване. Смъртното наказание фигурира в конституцията на Хесен, която е приета през 1946 г.

С референдума от неделя се сложи край на дългогодишна аномалия.

Като всички страни членки на ЕС Германия забрани смъртното наказание и го внесе в националната конституция от 1949 г. Но конституциите на няколко провинции, включително и тази на Хесен, са по-стари. Всички провинции освен Хесен въведоха местна забрана.
Хесен бе единствената провинция, където конституционните поправки трябва да бъдат гласувани от народа.

В германска провинция гласуват на референдум за отмяна на смъртното наказание

В германска провинция гласуват на референдум за отмяна на смъртното наказание

Избирателите в Хесен ще бъдат попитани в неделя

Провинцията щеше да изпадне в изключително неловко положение, ако референдумът се провали.

Отмяната на смъртното наказание е една от 15 поправки, които ще бъдат гласувани на референдума, включително за правата на децата, полово равноправие, европейско единство и др.

Референдумът в Хесен се проведе заедно с регионалните избори, които бяха катастрофални за управляващите в Германия и провокираха дългогодишния канцлер Ангела Меркел да обяви оттеглянето си от политическата сцена.