Първите седем имигранти от Еритрея в Израел, които са отказали депортация в Руанда, са били отведени в затвор, след като израелското вътрешно министерство им е дало възможност да изберат между задържане за неопределен срок и депортация, съобщават израелските медии.

В отговор на това 750 имигранти, задържани в център за задържане, са започнали гладна стачка, отказвайки да приемат храна и вода. Във въпросния център понастоящем има около 1000 имигранти, повечето от които са от Еритрея.

Израел гони с двойни темпове имигрантите от Африка, замества ги с палестинци

Израел гони с двойни темпове имигрантите от Африка, замества ги с палестинци

Иска да гони по 7 200 души годишно

Според представител на имигрантите те не били икономически имигранти, а търсещи убежище в Израел, тъй като били преследвани от еритрейското правителство.

"Това е първата стъпка в безпрецедентната в глобален мащаб депортация, ход, опетнен от расизъм и пълно незачитане на живота и достойнството на хора, търсещи убежище", изтъкват от Хуманитарната организация за бежанците и търсещите убежище в Израел.

Понастоящем 600 души, търсещи убежище в Израел, са уведомени, че трябва да решат дали да бъдат депортирани или лишени от свобода. Още 400 души, търсещи убежище, са били уведомени, че разглеждано от 4 февруари, те имат 60 дни да решат между депортиране и лишаване от свобода.