Група американски конгресмени внесоха в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) резолюция, критикуваща отказа на президента Джо Байдън да наложи санкции срещу почти завършения газопровод "Северен поток 2". Това обяви в "Туитър" републиканецът Боб Лата.

Авторите на документа изразиха недоволство и от други решения на американския държавен глава в областта на енергийната политика. Те посочиха, че администрацията на Байдън наложи мораториум върху отдаването под аренда на участъци с федерална земя или води за разработването на залежи от нефт и газ, като същевременно призова за увеличаване на доставките на суровини от страните от ОПЕК+.

Украйна предупреди Европа, че със "Северен поток 2" става още по-зависима от Русия за газа

Украйна предупреди Европа, че със "Северен поток 2" става още по-зависима от Русия за газа

Украйна определя газопровода като руско оръжие и заплаха за европейската сигурност

Освен това политиците осъдиха отмяната на строителството на петролопровода Keystone XL на границата между САЩ и Канада. Те призоваха администрацията да "се откаже от скъпия енергиен дневен ред", който застрашава "сигурността на Америка и прави страната по-зависима от чужди енергийни източници".

Резолюцията е внесена от повече от 20 политици от Охайо, Луизиана, Оклахома и Тексас.

"Северен поток 2" е почти завършен газопровод от Русия до Германия с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно. Против проекта активно се застъпват САЩ, които се интересуват от лансирането на своя втечнен природен газ в страните от ЕС, както и Украйна и Полша, които наричат ​​проекта политически. Вашингтон налага санкции четири пъти в опит да възпрепятства реализацията му, но изграждането на газопровода достигна финалния си етап.

Меркел: Не използвайте "Северен поток 2" като оръжие

Меркел: Не използвайте "Северен поток 2" като оръжие

Германският канцлер предупреди, че страната й може да се обяви в подкрепа на санкции срещу Русия

Берлин и Вашингтон излязоха със съвместно изявление през лятото, в което се отбелязва, че за да бъде реализиран проектът, е необходимо да се гарантира продължаването на транзита на газ през Украйна след 2024 г. Германия също така се ангажира да поиска налагането на санкции срещу Русия, ако Кремъл използва износа на енергия като оръжие.

Освен това след срещата между президентите Джо Байдън и Володимир Зеленски, САЩ и Украйна потвърдиха намерението си да продължат да се противопоставят на "Северен поток 2", която представлява "заплаха за европейската енергийна сигурност".

Джо Байдън удари "Северен поток 2" с нови санкции

Джо Байдън удари "Северен поток 2" с нови санкции

Това става два месеца след договорката с Германия