Съдът в Далнереченск (Приморския край, в Далечния изток на Русия) осъди на седем години затвор бивш наемник от ЧВК "Вагнер", обвинен в убийство, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Както посочва изданието "7x7" (намиращо се в регистъра на "чуждите агенти"), съдът е отчел наградите на бившия наемник и "противоправното поведение на жертвата" като смекчаващи обстоятелства.

Както обяснил подсъдимият, мъжът, с когото пиел, го ядосал с изказването си за войната в Украйна, откъдето наскоро се завърнал вагнеровецът

Според материалите по делото мъжът от "Вагнер" нанесъл побой на жертвата си с табуретка, която се счупила, след това с втора табуретка, след което нанесъл удари с бухалка и накрая довършил сътрапезника си с нож.

Пред съда бившият наемник казал, че ако е бил трезвен, е щял да постъпи по същия начин.

Съдебно-психиатричната комисия показа, че вагнеровецът страда от лека умствена изостаналост, отбелязва 7х7. Убитият от него мъж бил спокоен, никога не се е бил, имал висше образование и работел като моряк.

Според местни медии през 2022 г. наемникът е бил осъден за друго убийство в Приморието, но е бил помилван от руския президент Владимир Путин през януари 2023 г., след участието му във войната в Украйна.

Путин помилва сахалински канибал заради участието му във войната с Украйна

Путин помилва сахалински канибал заради участието му във войната с Украйна

Той е сериен убиец с множество жертви и е осъждан три пъти