Върховният съд на Русия предложи спиране на наказателните дела срещу подсъдими, които са се съгласили да се бият в Украйна, не само на етапа на предварителното разследване, но и по време на съдебните процеси, предава ТАСС.

Както съобщава ТАСС, на пленума на Върховния съд е представен законопроект за добавяне на "механизъм за освобождаване на участниците в Специалната военна операция (СВО) от наказателна отговорност" и те ще го внесат в Държавната дума (Специална военна операция", СВО, руските власти наричат ​​войната срещу Украйна).

Практиката за освобождаване от наказателна отговорност стана широко използвана в Русия, след като затворниците, получили помилване, започнаха масово да бъдат изпращани на война.

През март тази година влязоха в сила промените в наказателното законодателство, които установяват механизъм за спиране на наказателни дела срещу лица, отбиващи военна служба или сключили договор за военна служба по време на мобилизация.

Сега се предлага този механизъм да се използва на етапа на съдебното производство, когато наказателното дело вече е изпратено в съда или се намира в съда на първа или апелативна инстанция, пише ТАСС.

Убиецът на Борис Немцов освободен, за да се бие в Украйна

Убиецът на Борис Немцов освободен, за да се бие в Украйна

Другите осъдени за убийството на Немцов все още са в затвора

Десетки хиляди руски затворници са се присъединили доброволно към руската армия, която воюва в Украйна, възползвайки се от предложението за помилване за онези, които оцелеят след престоя си на фронта.

Набирането на затворници първоначално беше практика, започната от наемническата групировка "Вагнер", чийто лидер Евгений Пригожин беше убит в самолетна катастрофа през август 2023 г. след неуспешен бунт срещу руското военно ръководство.

Оттогава руското министерство на отбраната възприе тактиката, като формира своите звена Щурм Z- части от осъдени доброволци, наети директно от затворите.

Москва хвърля доброволци и затворници за настъпление в Украйна

Москва хвърля доброволци и затворници за настъпление в Украйна

Чеченски части също са на фронтовата линия