В Държавната дума на Русия се сформира работна група за проучване на възможните мерки срещу граждани, напуснали Русия, които, според руските власти, публично дискредитират руската армия и подкрепят Украйна. Това съобщи за руския вестник "Известия" Елена Ямполская, ръководител на Комисията по култура на Държавната дума, която според вестника ще ръководи новосформираната група, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Ще поканим представители на всички ведомства, свързани както с хуманитарната сфера, така и със сигурността. Вече има предложения за евентуални промени в законодателството, както и елементарни въпроси към силовите структури, както и към Министерството на културата, на икономиката, Централната банка, как ще сработят едни или други вече съществуващи мерки", каза тя.

Според Ямполская първата среща на групата е насрочена за средата на февруари. Предложенията, които депутатите смятат за най-ефективни, те ще изпратят на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин и, ако той ги подкрепи, ще подготвят съответните законопроекти.

По-рано през януари Володин предложи да се конфискува имуществото на тези руснаци, които според него дискредитират руските въоръжени сили от чужбина. Ямполская сега увери, че "не говорим за факта, че за някои думи просто трябва да лишим някого от нещо".

Припомняме, че на 21 септември руският президент Владимир Путин издаде указ за "частична мобилизация" на 300 хиляди резервисти и това отприщи невиждана вълна от бягство на млади и трудоспособни хора от Русия. Още след нахлуването в Украйна много руснаци напуснаха страната си - било от страх от мобилизация и изпращане на фронта или от несъгласие с агресивната политика на руския президент, но това беше нищо в сравнение с масовото бягство след указа за мобилизация. Предполага се, че над един милион млади и трудоспособни хора - предимно хора с образование и възможности, панически избягаха от Русия кой на където може - към Грузия, Казахстан, Турция, Сърбия, другите средноазиатски бивши съветски републики и дори в Монголия.

Още на 4 март руската Държавна дума прие закон срещу дискредитирането на въоръжените сили на Руската федерация. Със закона се въведе срок за лишаване от свобода за такова престъпление до 15 години, като такова се налага, ако "фейковете" доведат до сериозни последици.

700 хиляди руснаци са избягали в Грузия след обявяване на мобилизацията

700 хиляди руснаци са избягали в Грузия след обявяване на мобилизацията

Само 100 хиляди от тях са останали в републиката