В Пентагона назоваха няколко причини за превъзходството на Русия над САЩ в областта на хиперзвуковите оръжия.

Както е разказал помощник-директорът по хиперзвуковите разработки в Пентагона Майк Уайт пред Washington Examiner, Вашингтон по едно време е решил да се откаже от използването на такива технологии в новите оръжейни системи, разчитайки на други компоненти.

Пентагонът проучва индустриалната база за създаване на хиперзвукови оръжия

Пентагонът проучва индустриалната база за създаване на хиперзвукови оръжия

Не знаят, имат ли материали и ноу-хау за проект на ракети, а някои доставки са от Китай

От своя страна директорът по изследванията в отбраната и разработките за модернизация Марк Люис посочи като причина за изоставането откритостта на САЩ в областта на създаването на оръжия. Според него Русия и Китай биха могли да използват наличната информация за американските изследвания.

"Ние публикуваме множество материали, а те ги четат", отбеляза той.

Люис подчерта, че сега приемането на хиперзвукова технология на въоръжение се е превърнало в основен приоритет за Вашингтон. Той отбеляза, че САЩ планират да създадат цял комплекс от такива средства, но те няма да са готови до средата на десетилетието.

Ту - 160 ще бъде въоръжен с хиперзвукови "Кинжали"

Ту - 160 ще бъде въоръжен с хиперзвукови "Кинжали"

Помпане на военна мощ

Изданието припомня, че през февруари американските военни излязоха с подобно изявление, призовавайки за увеличаване на финансирането, за да догонят Русия и Китай в областта на хиперзвука.

Както пише Washington Examiner, СССР и САЩ започват изследвания в областта на хиперзвука още в края на 1940-те години. Впоследствие Русия успя да развие съветските успехи в тази област, отбелязва изданието.

Русия въоръжава една от фрегатите си с новата хиперзвукова ракета "Циркон"

Русия въоръжава една от фрегатите си с новата хиперзвукова ракета "Циркон"

Лети със скорост по-висока с над 10 пъти от тази на звука

"В момента Русия е изпитала няколко вида хиперзвукови боеприпаси, които могат да бъдат доставени до мишени от кораб, подводница, балистични ракети, както и по въздух", заключава авторът на статията.

През 2018 г. в обръщението си пред Федералното събрание (двете камари на руския парламент) президентът на Русия Владимир Путин представи хиперзвукови оръжия - комплексите "Авангард" и "Кинжал". По-късно стана известно разработването на хиперзвуковата крилата ракета "Циркон". Паралелно с това руските военни развиват десетки хиперзвукови проекти.

Путин: Русия е водеща в света по хиперзвукови оръжия

Путин: Русия е водеща в света по хиперзвукови оръжия

За първи път в историята, Русия има предимство, докато в миналото догонвала САЩ