Статуя на генерал Робърт Е. Лий - най-известният генерал на силите на Конфедерацията бе свалена в Шарлътсвил, щата Вирджиния, след близо 4-годишна съпротива срещу нейното премахване от "Парка на еманципацията", предаде Ройтерс.

През август 2017 г. при сблъсъци между противници на премахването на паметника и искащи неговото сваляне една жена - Хедър Хейер - бе свалена от кола и убита.

Лошата слава на Робърт Е. Лий се дължи на факта, че, след като наследява от тъста си близо 200 роби, не се съобразява с обещанието, което им било дадено - че ще получат свободата си, след като собственикът им умре, а ги държи в робство още пет години. А робите, които се опитват да избягат, наказва с жесток бой.

Високият 26 фута бронзов паметник на Робърт Е. Лий, който се издигаше в "Парка на еманципацията" от 1924 г., и е вписан в Националния регистър на историческите места през 1997 г., бе свален с кран малко след 8.00 часа местно време и бе откаран в склад за съхранение. Предстои Общинският съвет в Шарлътсвил да реши каква ще бъде съдбата му.

По-рано днес кметът на Шарлътсвил Никуя Уокър произнесе реч, в която осъди желанието на белите да всевластват. Местни жители с ликуване наблюдаваха как 97-годишната статуя се отдалечава от тях, натоварена върху камион. Сред наблюдаващите демонтирането на статуята имаше хора с тениски Black Lives Matter.

В събота следобед в града ще бъде премахната още една статуя - отново на генерал на силите на Конфедерацията - Томас Джонатан "Стоунуол" Джаксън. Той е известен с това, че след избухването на Гражданската война през 1861 г., става инструктор на някои от многото наборници в Армията на Конфедерацията, които тренира упорито, вярвайки, че дисциплината е жизненоважна за успеха на бойното поле.

Съдия спря премахването на статуята на генерал Робърт Лий във Вирджиния

Съдия спря премахването на статуята на генерал Робърт Лий във Вирджиния

Губернаторът си навлече гнева на почитатели на Робърт Лий

И Лий, и Джаксън са били противници на премахването на робството. За свалянето на паметниците им се води кампания още от 2016 г., което обаче провокира и контрареакция - през август 2017 г. бели националисти организираха митинг "Обединявайте се десни сили". Именно при една от акциите им, при която се стигна до сблъсъци с афроамериканци, бе убита и Хедър Хейер.

След инцидента паметниците на Лий и Джаксън бяха покрити с черни брезенти за период от шест месеца. През февруари 2018 г. съдия Ричард Е. Мур от окръжния съд разпореди брезентите да се свалят. На следващата година съдия Мур постанови, че и двете статуи са определени за "паметници на ветераните от Гражданската война" и като такива са защитени от закона на Вирджиния и не могат да бъдат премахнати. Впоследствие делото отиде във Върховния съд на Вирджиния, където през април бе взето решение, че паметниците могат да бъдат свалени.

Припомняме, че през 20-е и 30-е години на ХХ век в южните щати са били издигани много статуи на генерали от силите на Конфедерацията, като това е било свързано и с въвеждането на така наречените "Закони на Джим Кроу" - система от закони, налагащи расова сегрегация. Статуята на Томас Джонатан "Стоунуол" Джаксън в Шарлътсвил е била открита през 1921 г., а статуята на Робърт Е. Лий през 1924 година.