Шевченковския районен съд в Киев е разпоредил на Държавното бюро за разследване на Украйна да заведе дело за евентуална държавна измяна на украинския президент Володимир Зеленски и неговото обкръжение заради прекъсване на операция по задържането на членове на руската частна армия "Вагнер", която има "дебели" връзки с Кремъл. Това съобщи бившият депутат от Върховната Рада на Украйна Андрей Тетерук, който се е обърнал към съда със съответния иск, информира "Новости".

По-рано Тетерук е написал изявление до Държавното бюро за разследване за предполагаемо извършване на държавна измяна от Зеленски и обкръжението му заради прекъсването на операцията по задържането на вагнеровците. Ведомството отказа да образува наказателно дело, след което бившият депутат се е обърнал към съда с искане да задължи Държавното бюро да разследва случая.

Лукашенко предаде на Русия заловените наемници от „Вагнер”

Лукашенко предаде на Русия заловените наемници от „Вагнер”

Не изпълни обещанието си към Киев...

"Нашата жалба относно бездействието на Държавното бюро за разследване беше удовлетворена изцяло. С решението на съда Държавното бюро за разследване вече е длъжно да регистрира, в съответствие със закона, нашето съвместно заявление с Игор Лапин и Юрий Гудименко относно извършването на престъпление по чл. 111 "държавна измяна" и откриване на производство (образуване на дело, б. р.) И подаване на данни в Единния регистър на досъдебните разследвания", написа Тетерук в профила си във "Фейсбук".

На 29 юли 2020 г. беларуските власти съобщиха за арестуването на 33 руски граждани. Следственият комитет на Беларус уточни, че задържаните са заподозрени в подготовка на масови безредици в страната. В същото време, по данни на специалните служби, по-рано е била получена информация за пристигането в Беларус на "над 200 бойци за дестабилизация на ситуацията по време на предизборната кампания". Президентските избори в страната се проведоха на 9 август 2020 г.

Защо Москва се бои от заловените в Беларус наемници от „Вагнер”?

Защо Москва се бои от заловените в Беларус наемници от „Вагнер”?

Възможни са разкрития за убийства...

Както каза по-късно прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, с голяма степен на сигурност можело да се каже, че задържаните в Беларус руснаци са служители на "Вагнер", били преминавали транзит през страната и били пропуснали полета си. По думите на Песков задържаните не били извършвали незаконни действия, а Русия не се е намесвала и не се намесва във вътрешните работи на Беларус.

Киев поиска екстрадицията на 28-те задържани в Беларус, за да бъдат привлечени към наказателна отговорност за предполагаеми престъпления, свързани според Киев с участие в конфликта в Донбас. Беше отбелязано, че 28-те лица, от които девет имат украинско гражданство, са обявени за подозрителни по член, свързан с участие в терористична организация.

На 14 август 2020 г. Главната прокуратура на Русия съобщи, че 32-ма от 33-ма руски граждани, задържани по-рано на територията на Беларус, са върнати в Русия. Тридесет и третият гражданин на Русия, който също има беларуско гражданство, остана на територията на Беларус.

Лукашенко обвини Русия в "мръсни намерения" след залавянето на 32-ма от "Вагнер"

Лукашенко обвини Русия в "мръсни намерения" след залавянето на 32-ма от "Вагнер"

Ново прехвърчане на искри между Русия и Беларус