Украинските власти са раздали десетки хиляди автомати на населението за участие във военни действия срещу Русия, а процесът на разпространение на оръжие продължава. Това заяви министърът на вътрешните работи на страната Денис Монастирски цитиран от "Укринформ"

"Всеки гражданин на Украйна може да кандидатства в полицейското управление, да докаже, че наистина работи за отбраната на Украйна, работи или е в редиците на териториалната отбрана, в доброволческите формирования на териториалните общности и да получи съответното оръжие. На първо място, говорим за автоматични оръжия. Вече сме раздали няколко десетки хиляди автомата в цялата страна", каза Монастирски.

Ръководителят на Министерството на вътрешните работи добави, че неговото ведомство планира да продължи да разпространява оръжие сред населението, включително в районите, граничещи с Беларус. "Днес, поради заплахата от Беларус, ние също работим във Волинска и Ровненска област за разпространение на оръжия. А също така разпространяваме оръжия в Харковска област, в тези региони, които са фронтови, както и в Киев и Киевска област", обясни той.

Съветник на Зеленски: Войната ще приключи до май

Съветник на Зеленски: Войната ще приключи до май

Краят на войната ще зависи от това колко ресурси Кремъл е готов да отдели за кампанията си

Според сутрешното обобщение на украинския генерален щаб през последните 24 часа не са настъпили съществени промени в позициите на страните.

Украинските военни твърдят, че руснаците се опитват основно да укрепят сегашните си позиции. Според други предположения се извършват доставки от Русия.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщава наред с другото, че за един ден са били свалени четири хеликоптера, един самолет и една крилата ракета на противника, а в обсадения Мариупол защитниците му, отблъсквайки атака, са свалили десет бронирани машини и са убили или ранили 150 руски войници.

Днес преките руско-украински преговори се очаква да продължат, след като в понеделник бе направена техническа пауза, за да могат страните да извършат "допълнителна работа в работните подгрупи и изясняване на отделните дефиниции", според съветника на украинския президент Михаил Подоляк.

В понеделник вечерта руският президент Владимир Путин разговаря отново с израелския премиер Нафтали Бенет за конфликта в Украйна, информира Ройтерс. Кремъл заяви, че разговорът е бил проведен по искане на израелската страна.

Украйна удължава военното положение

Украйна удължава военното положение

То беше въведено в цяла Украйна на 24 февруари