В Николаев е задържан информатор на руската спецслужба ФСБ, който е шпионирал летищата на въоръжените сили на Украйна и е поддържал връзка с прокремълския блогър Сергей Лебедев.

Задържаният шпионин е заплашен от затвор от поне 12 години.

Според пресцентъра на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) предателят е разкрит в резултат на контрадиверсионни мерки в града. Той събирал разузнавателна информация за местоположението и движението на отбранителните сили на Украйна в района.

Според следствието в началото на пълномащабното нахлуване обвиняемият е заминал в чужбина и е започнал активно да подкрепя въоръжената агресия на Руската федерация, след което е бил вербуван дистанционно от руските специални служби.

Връщайки се в Украйна през март тази година, той се опитал да идентифицира възможните местоположения на военни летища с военни самолети на украинските въоръжени сили.

"Установено е, че той е поддържал дистанционна връзка с руската спецслужба чрез "свързани лица".

Арестуваха руски шпионин в Германия

Арестуваха руски шпионин в Германия

Мъжът е германец и работи за военните

Един от тях се оказа прокремълският блогър Сергей Лебедев, по-известен под псевдонима "Рошавият", който се намира във временно окупирания Донецк и работи за ФСБ", се казва в официалното съобщение.

През юни тази година СБУ информира задочно този блогър за подозрение за държавна измяна и неутрализира мрежата му от информатори в Николаевска област. От началото на пълномащабното нахлуване служители на Службата за сигурност са разкрили 13 обвиняеми.

Друг поддръжник на ФСБ се оказа местен жител, който е бил активен потребител на канал в Telegram.

По време на кореспонденция с вражески блогър, неговият "последовател" поддържа антиукраински възгледи и "изтича" информация за разполагането на Силите за отбрана в региона. Отбелязва се, че нападателят е събрал "необходимата" информация чрез лични контакти и от открити източници.

Украйна залови проруски шпионин

Украйна залови проруски шпионин

Местен жител на Харковска област

Освен това той обикалял района и тайно записвал украински обекти, след което предавал "доклада си" на ФСБ под формата на текст и снимки с препратка към местоположението.

Служители на СБУ документирали престъпната дейност на руски информатор и го задържали. При обиска е иззет мобилният му телефон, с който е общувал с Лебедев.