Руската паравоенна групировка Вагнер използва социалните мрежи Twitter и Facebook за набиране на медици, оператори на дронове и психолози, за да подкрепя бойните операции, включително в Украйна, показва проучване, предоставено на POLITICO.

Обявите за работа на групата Вагнер, която има наемници в няколко държави, са получили близо 120 000 гледания в двете социални мрежи през последните десет месеца, според Logically, британска изследователска група, фокусирана върху дезинформацията.

Шестдесет публикации на десетки езици  - включително френски, виетнамски и испански - споделят информация за бойни, ИТ, шофьорски и медицински позиции, които очевидно са налични при Вагнер. Те също така включват телефонни номера за контакт, акаунти в Telegram и рекламирани месечни заплати от 240 000 рубли (€2800) с предимства, включително здравеопазване.

С какво се занимава ЧВК "Вагнер" в Судан

С какво се занимава ЧВК "Вагнер" в Судан

Страната е богата на злато

Въпреки че изследователите не могат да потвърдят със сигурност автентичността на съобщенията, публикациите носят отпечатъка на групата Вагнер и нейните поддръжници.

Вагнер активно участва в конфликти в Мали и Централна Африка, но е известен преди всичко с битките си в Украйна, след като руските войски навлязоха в страната миналата година. Групата Вагнер ръководи голяма част от ожесточените битки в Бахмут, източноукраинският град, който е бил свидетел на жестоки сражения за територия. Групата е загубила около 20 000 бойци в Украйна, според нейния лидер Евгений Пригожин, и се опитва да привлече нови служители.

"Вагнер" освежава редиците си с 30 000 нови бойци до май

"Вагнер" освежава редиците си с 30 000 нови бойци до май

Пригожин доволен, че новите доброволците са в по-добра физическа форма от затворниците