Ръководителите на външнополитическите ведомства на страните от Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) призоваха за прекратяване на военните действия и мирно разрешаване на конфликта в Украйна, предаде ТАСС.

Позицията на първите дипломати на азиатските страни бе изразена в съвместно изявление след неформална среща в Луанг Прабанг.

Външните министри на АСЕАН потвърждават подкрепата си за суверенитета, политическата независимост и териториалната цялост на Украйна. Те призоваха за спазване на Хартата на ООН и международното право.

В позицията си те посочват, че е важно да се прекратят военните действия, за да има благоприятни условия за мирно разрешаване на конфликта. Министрите на външните работи на АСЕАН изразиха подкрепа за усилията на генералния секретар на ООН за намиране на начини за мирно разрешаване на ситуацията в Украйна и призоваха за гарантиране на безопасността на цивилното население и безпрепятствен достъп до хуманитарна помощ за нуждаещите се.

Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия е основана през 1967 г. и днес обединява 10 страни от Югоизточна Азия с общо население около 650 милиона души и БВП над $3 трилиона - Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар, Сингапур, Тайланд и Филипините.

Песков: Русия е готова за преговори, но след като постигне целите си

Песков: Русия е готова за преговори, но след като постигне целите си

Военната операция ще продължи до постигане на целите, ако дипломацията не помогне, каза говорителят на Кремъл