Върховният съд на Израел отложи във вторник първото от трите ключови изслушвания относно законността на съдебната реформа, оглавявана от правителството на Бенямин Нетаняху, съобщава "Асошиейтед прес".

Това е станало след като главният прокурор на страната изрази твърдо противопоставяне на плана. Върховният съд е отложил изслушването за 19 септември.

За осемте месеца, откакто коалицията пое властта, министърът на правосъдието Ярив Левин, който е съюзник на Нетаняху, отказа да свика комисията, която избира националните съдии, като така остави множество съдийски длъжности отворени в цялата страна.

Адвокатите на главния прокурор Гали Бахарав-Миара сега ще се противопоставят на съвета на министъра на правосъдието.

Левин е ключов архитект на реформата. Той се стреми да промени състава на комисията за подбор, за да даде на управляваща коалиция на последната дума при назначаването на съдии. Това е част от по-широка реформа на съдебната система, предложена от правителството на Нетаняху.

Съдебната реформа на Нетаняху не спира да пали протести

Съдебната реформа на Нетаняху не спира да пали протести

Хиляди израелци маршируват, докато гласуването за ограничаване на правомощията на израелския съд наближава

Петициите, оспорващи отказа на Левин да свика комисията, трябваше да бъдат изслушани в четвъртък, преди съдът да отложи изслушването с 12 дни. При нормални обстоятелства позицията на Левин би била представена от главния прокурор.

Бахарав-Миара даде да се разбере, че се противопостави на промяната и на позицията на Левин. Тогава министърът поиска изслушването да бъде отложено, за да има време да потърси независим адвокат. До встъпването в длъжност на сегашното правителство главният прокурор и правителството рядко са заемали различни позиции.

В декларация до съда в понеделник Бахарав-Миара каза, че действията на Левин са довели до множество свободни позиции. Ако комисията за подбор не бъде свикана до края на годината, според документацията ще има над 53 свободни съдийски места в цялата страна (над 5% от националния състав).

Левин има време до неделя да осигури независим адвокат и да представи позицията си на съда.

Изслушването е едно от трите ключови дела, които Върховният съд на Израел ще гледа този месец относно законността на съдебната реформа. Решенията на съдебната система могат да доведат до конституционна криза, ако правителството на Нетаняху реши да не се подчини на решенията.

Хиляди протестират в Израел срещу спорната съдебна реформа

Хиляди протестират в Израел срещу спорната съдебна реформа

Нови предизвикателства за Бенямин Нетаняху

Най-значимото от делата е насрочено за 12 септември. Тогава съдът ще изслуша контрапунктовете срещу хода на коалицията през юли за премахване на "стандарта за разумност".

Стандартът се използва от съда за отмяна на парламентарни решения и назначения на основание, че са неразумни.

Според коалицията на Нетаняху неизбраните съдии в страната притежават твърде много власт и трябва да бъдат овладени. Критиците на реформата, които представляват широка част от израелското общество, смятат, че планът ще унищожи системата на страната за баланс и ще сложи цялата власт в ръцете на Нетаняху и неговите съюзници.

Повече от осем месеца десетки хиляди израелци протестираха по улиците заради този случай. Това бележи най-продължителните демонстрации, които страната някога е виждала.

Според коалицията на съдиите не трябва да се позволява да отменят ключови решения на избрани служители. Критиците на правителството казват, че премахването на стандарта за разумност ще доведе до увеличаване на корупцията, както и до неправилно назначаване на важни позиции на неквалифицирани приближени до правителството.