Върховният съд на Израел разгледа петиция в четвъртък срещу закон, който защитава премиера Бенямин Нетаняху от отстраняване от длъжност поради твърдения за конфликт на интереси в продължаващия му процес за корупция.

Управляващата коалиция на Нетаняху прие закон през март, който ограничава отстраняването на министър-председател от длъжност до случаи на медицинска и умствена недееспособност. Това би предпазило Нетаняху от това да бъде счетен за негоден за длъжност поради продължаващия му процес за корупция и твърдения за конфликт на интереси. Критиците казват, че законът е създаден специално за Нетаняху и насърчава корупцията.

Няколко десетки души протестираха пред Върховния съд на Израел в Йерусалим, докато съдиите изслушаха петицията на Движението за качествено управление в Израел.

Законът, приет по-рано тази година, предвижда, че министър-председател може да бъде считан за негоден да управлява само по здравословни или психически причини и че само премиерът или правителството могат да вземат това решение, а не главният прокурор.

Нетаняху е съден по обвинения в измама, злоупотреба с доверие и приемане на подкупи в три отделни случая.

Изслушването идва в момент когато Нетаняху и неговите съюзници се опитват да прокарат поредица от законопроекти за цялостна реформа на съдебната система , които имат за цел да ограничат властта на Върховния съд и да дадат на управляващата коалиция контрол върху назначаването на съдии. Не е ясно кога съдът ще се произнесе по случая.

Планът за реформа на съдебната система предизвика месеци на масови протести във все по-разединения Израел, тъй като противниците казват, че мерките ще концентрират властта в ръцете на изпълнителната власт и ще подкопаят ограничените проверки и баланси.

Нетаняху и неговите съюзници, които поеха властта през декември след петите избори в страната за по-малко от четири години, казват, че тези промени са необходими, за да се ограничи това, което според тях е прекалено активистичен съд, съставен от неизбрани съдии.

Хиляди протестират в Израел срещу спорната съдебна реформа

Хиляди протестират в Израел срещу спорната съдебна реформа

Нови предизвикателства за Бенямин Нетаняху