Венецуела свали имунитета на седем депутати за подкрепа на предполагаем опит за преврат миналата седмица срещу президента Никола Мадуро, съобщава "Анадолу".

Върховният съд (TSJ) обяви решението си да разреши отнемането на имунитета на Хенри Рамос Алуп, Луис Герман Флоридо, Марианела Магаланес Лопес, Хосе Симон Калзадила Пераза, Америко Де Грация, Едгар Замбрано и Ричард Хосе Бланко Делгадо.

Съдът обвини опозиционните депутати в държавна измяна, бунт и обществено подстрекателство, се казва в изявление, публикувано на официалния уебсайт. Главният прокурор Тарек Уилям Сааб ще се занимава с криминалното разследване.

Народното събрание, водено от лидера на опозицията Хуан Гуайдо, критикува решението на съда с изявление, че нищо няма да спре опозицията в борбата за свободни избори.

САЩ пращат военен медицински кораб в региона на Венецуела

САЩ пращат военен медицински кораб в региона на Венецуела

Пенс мотивира с нови "моркови" венецуелските военни и с "тояга" върховните съдии

На 30 април Гуайдо публикува видео съобщение заедно с малък контингент униформени военни и бронирани превозни средства, в което той призова за въстание, за да сложи край на "узурпацията" на Мадуро, и продължи да призовава за масови демонстрации срещу венецуелския президент.

Венецуела е разтърсена от протести от януари, когато Мадуро положи клетва за втори мандат след вота, бойкотиран от опозицията.

Напрежението ескалира, когато няколко дни по-късно, Гуайдо се самообяви за действащ президент, след което бе подкрепен от САЩ и много европейски и латиноамерикански страни.

Гуайдо с опит за военен преврат срещу Мадуро във Венецуела

Гуайдо с опит за военен преврат срещу Мадуро във Венецуела

За да гарантира "окончателния край на узурпацията" на Мадуро