Съединените щати планират да разположа военен медицински кораб в региона на Венецуела, коментира официални представители на САЩ, в последния знак за ограничено и целенасочено участие на Пентагона в кризата, съобщава "Ройтерс".

Длъжностните лица, не уточняват към кои държави в региона пътува кораба. Миналата година медицинският кораб USNS Comfort се погрижи за венецуелски бежанци и други и спря в Колумбия, Перу, Еквадор и Хондурас.

Южното командване на американските военни, което наблюдава американските сили в Латинска Америка, не отговори на "Ройтерс" при молба за коментар.

Лавров критикува журналист на СиЕнЕн за Венецуела

Лавров критикува журналист на СиЕнЕн за Венецуела

Републиката блокира предавания на медията заради "пряка атака срещу мира и демократичната стабилност на венецуелския народ"

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс е готов да предложи нови стимули на военните от Венецуела да се обърнат срещу президента Мадуро, обяснява старши служител на администрацията пред медията. САЩ скоро ще наложат санкции и на допълнителни 25 магистрати от върховния съд на Венецуела.

Пенс възнамерява да предложи помощ за бежанци и пакет за икономическа помощ, който зависи от политическия преход.

"Макар че опитът на Гуайдо не успя веднага да изтласка Мадуро, той разкри нови пукнатини в страната. Преди една седмица всички медии - включително и вие, всички - пишеха за това, че няма път напред, пълна безизходица. Изведнъж миналата седмица всички се събудиха", коментира официалният представител.

Мадуро призова армията да е в готовност за атака на САЩ

Мадуро призова армията да е в готовност за атака на САЩ

Хуан Гуайдо призна за допуснати грешки при опита си да предизвика бунт

Мадуро, който определя Гуайдо за марионетка на Вашингтон, се опита да покаже, че военните остават на негова страна, но лидерите на опозицията и американските официални лица заявяват, че подкрепата е слаба.

"Те седят в казармите и са там, но не искат да бъдат идентифицирани като институционален източник на репресии", допълва официалният представител на САЩ.

Пенс ще предложи нови "моркови" на венецуелските военни, заяви висшият служител пред "Ройтерс", като отказва да представи подробности за стимулите. "Той ще покаже къде се намират възможностите, ако хората вършат правилните неща, за да вървят напред", допълва официалният представител.

Пенс очертава и нова помощ за венецуелците, които са избягали от богатата на петрол страна от ОПЕК, която страда от хиперинфлация и недостиг на храна, вода, енергия и лекарства - и план за икономическа помощ "Ден първи" за Венецуела с отпътуването на Мадуро, допълва представителят.

Гуайдо с опит за военен преврат срещу Мадуро във Венецуела

Гуайдо с опит за военен преврат срещу Мадуро във Венецуела

За да гарантира "окончателния край на узурпацията" на Мадуро

Вицепрезидентът на САЩ е подготвил "предупредителен изстрел" за магистратите от върховния съд на Венецуела. Министерството на финансите санкционира председателя на съда, Майкел Морено, през 2017 г. и седемте основни членове на неговата конституционна комисия и сега се готви да санкционира 25-те останали членове на съда.

"Чувстваме, че там трябва да бъде натискът. Всички 32-ма магистрати в TSJ ще потънат или плуват заедно", допълва чиновникът, използвайки съкращението за Tribunal Supremo de Justicia.

Съдът ще бъде отговорен за подписването на всяка заповед за арест на Гуайдо - ход, който американският служител подчертава, че ще има тежки последици.

САЩ наложиха рекордни санкции на венецуелската държавна петролна компания PDVSA през януари. Петролът осигурява 90% от приходите от износ за Венецуела. Администрацията също продължава да работи по други възможности за увеличаване на финансовия натиск върху Мадуро, включително "вторични санкции" за компании от други страни, които правят бизнес с Венецуела и допълнителни санкции за доставка на петрол, коментира официалният представител.

За Могерини няма победители при сегашната ситуация във Венецуела

За Могерини няма победители при сегашната ситуация във Венецуела

Тя не вижда политически хоризонт в латиноамериканската страна