Папа Франциск разпореди връщането на реликва с размер на палец от римската базилика на "Санта Мария Маджоре" като подарък. Реликвата е в Рим от VII век, съобщава БиБиСи.

Тя е представена за кратко в Ерусалим, преди да продължи пътуването си до Витлеем, за да съвпадне с началото на коледните тържества там. Длъжностни лица заявиха, че сега тя ще се съхранява във францисканската църква "Света Екатерина" до църквата "Рождество Христово".

Християните вярват, че мъничкото парче дърво е част от яслите, в които е лежал Исус, след като се е родил. Смята се, че патриархът на Йерусалим, св. Софроний, е дарил реликвата на папа Теодор I през VII век.

Оттогава реликвата се съхранява на показ в римската базилика "Санта Мария Маджоре", където "много голям брой поклонници от цял ​​свят" отиват да отдадат "почитат". Докато по-голямата част от остава в Рим, завръщането на малкия фрагмент е широко приветстван от християните в региона.

Снимка 455250

Източник: EPA/БГНЕС

Ватикана описа връщането на реликвата като дар от папа Франциск.

Кметът на Витлеем Антон Салман заяви пред палестинската информационна агенция "Вафа", че връщането е и след искане на палестинския президент Махмуд Абас по време на неотдавнашно посещение във Ватикана. Завръщането съвпада с началото на четирите седмици до Коледа.

Християните съставляват приблизително 1% от палестинското население на Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим, но Витлеем е популярно място за християнски поклонници от цял ​​свят, особено по време на Коледа.

"Да празнуваме Коледа с присъствието на част от яслата, в която се е родил Исус Христос, ще бъде великолепно и огромно събитие", заяви Амира Ханания, член на Висшия комитет по въпросите на църквите на Абас.

Иска Харани, израелски експерт по християнство, определи завръщането на реликвата като "обръщане на историята".

"Преди хиляда години Рим бе зает да събира реликви от Изтока, за да се изгради като алтернативен Йерусалим. Сега Рим е достатъчно силен, че може да върне реликви в Йерусалим и Витлеем", обяснява тя пред израелския "Хаарец".

Това не е първият религиозен артефакт, върнат от папата.

По-рано тази година той предадедаде някои от предполагаемите костни фрагменти на Свети Петър на патриарха на Източната православна църква.

По-късно той каза, че ходът има за цел да обедини православната и католическата църква.

Снимка 455249

Източник: EPA/БГНЕС

Папата обяви, че "ватиканският таен архив" вече не е толкова таен

Папата обяви, че "ватиканският таен архив" вече не е толкова таен

Архивът съдържа документация от VIII век до наши дни в 85 километра рафтове