По-голямата част от френските политици изказаха одобрение за решението на министъра на държавната администрация Жорж Трон да подаде оставка след обвиненията в сексуален тормоз. Цитирайки мнения на различни водещи лица в политиката, „Le monde" посочва, че оттеглянето му е било прието по-скоро положително.

Трон е петият министър от френския кабинет, чието име бива замесено в скандал и който се оттегля от поста си за по-малко от година, отбелязва изданието. Най-вероятно „наследник" в повереното му доскоро ведомство ще стане министърър на бюджета Франсоа Бароан.

Премиерът на Франция Франсоа Фийон също поздрави Трон за решението му да напусне министерското място и коментира, че това демонстрира чувство на отговорност пред обществения интерес. Той изтъкна още, че с оттеглянето си вече бившият министър ще разполага с времето да организира защитата си пред съда.

Френските медии цитират още изказване на шефа на дипломацията в страната - Ален Жупе, който също определя действията на Трон като добро решение.

Ксавие Бертран, министър на труда, също приветства оттеглянето на своя колега, като посочи, че това е било много трудно решение, изтъквайки обаче, че сега е много важно да се чуе какво ще каже самият Трон. Той има своите обяснения и те трябва да бъдат чути, изтъкна той.

От своя страна, обвиненият в сексуален тормоз министър се защити категорично от твърденията на двете служителки в кметството на Дравейл, където е бил кмет. В писмо до президента Никола Саркои, Жорж Трон посочи, че обвиненията към него са имали толкова сериозен отзвук в медиите, че обществеността може да повярва в неговата виновност още преди той да има възможността да се защити. Определяйки твърденията като отмъстителни, той бе категоричен, че ще се възползва от правото си на гражданин, за да докаже, че е невинен.