Руският президент Владимир Путин каза, че иска да изгради "надеждна архитектура за сигурност" в Азиатско-Тихоокеанския регион по време на държавно посещение във Виетнам в четвъртък, предава "Ройтерс".

Ден след подписването на споразумение за взаимна отбрана със Северна Корея, Путин получи салют с 21 оръдия на военна церемония във Виетнам.

Путин е допринесъл за "мира, стабилността и развитието" в света, каза президентът на Виетнам.

Посещението на Путин предизвика критики от Съединените щати и техните съюзници, които протестираха, че не трябва да се дава сцена, на която да защитава войната на Русия в Украйна.

Русия и Виетнам подписаха споразумения по редица въпроси, включително енергетиката, подчертавайки обръщането на Москва към Азия, след като Западът наложи санкции на Москва заради конфликта в Украйна.

"Ние сме твърдо решени да задълбочим всеобхватното стратегическо партньорство с Виетнам, което остава сред приоритетите на външната политика на Русия", каза Путин, цитиран от руски медии.

Путин похвали Виетнам за "балансирания" подход към войната в Украйна

Путин похвали Виетнам за "балансирания" подход към войната в Украйна

Путин посещава азиатската страна за първи път от 2017 година

Той беше цитиран от руската информационна агенция ТАСС, като каза, че двете страни споделят интерес от "разработването на надеждна архитектура за сигурност" в региона, основана на неизползване на сила и мирно уреждане на спорове без място за "затворени военно-политически блокове".

На пресконференция за завършване на пътуването си Путин обвини военния съюз НАТО, че създава заплаха за сигурността на Русия в Азия, предаде ТАСС.

11-те пакта, подписани в Ханой, не бяха на същото ниво като забележителното споразумение за взаимна отбрана в Северна Корея.

Но топлото посрещане на Путин представлява пиар победа за руския лидер, който има неизпълнена заповед за арест от Международния наказателен съд срещу него за предполагаеми военни престъпления в Украйна - обвинения, които той отрича.

Нито Русия, нито Виетнам са членове на МНС.

Военната церемония, организирана за поздравяване на Путин, беше запазена за най-висшите държавни ръководители и се проведе, когато президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Китай Си Дзинпин посетиха Виетнам миналата година.

Двамата президенти станаха свидетели на размяната на 11 споразумения и меморандуми за разбирателство, включително сделки за нефт и газ, ядрена наука и образование.

На друго събитие Лам каза, че Путин продължава да води Русия, "преодолявайки всички трудности и предизвикателства, като в същото време допринася за мира, стабилността и развитието в региона и света".

Виетнам отложи дискусии с ЕС относно руски санкции преди евентуална визита от Путин

Виетнам отложи дискусии с ЕС относно руски санкции преди евентуална визита от Путин

Лидерите били твърде заети, за да се срещнат със специалният пратеник за прилагането на санкциите на ЕС, Дейвид О'Съливан

Държавният департамент на САЩ съобщи, че висш дипломат на САЩ ще посети Виетнам тази седмица, за да подчертае ангажимента на Вашингтон да работи с него за осигуряване на свободен и отворен Индо-Тихия океан.

Помощник-държавният секретар Даниел Критенбринк "също ще потвърди подкрепата на Съединените щати за силен, независим, издръжлив и проспериращ Виетнам" по време на посещението си, се казва в съобщението.

Отделно министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че подобреното партньорство на Съединените щати с Виетнам не изисква Виетнам да скъса връзките си с Русия или Китай.

Говорител на делегацията на ЕС във Виетнам каза, че Ханой има право да развива собствена външна политика, но каза, че войната на Русия в Украйна доказва, че Москва не зачита международното право.

Въпреки загрижеността относно посещението на САЩ и техните съюзници, Ханой може би правилно е изчислил, че то няма да понесе материални последици, каза Мъри Хиберт, старши сътрудник на Програмата за Югоизточна Азия във Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания.

Путин е бесен: Кремъл ще въоръжава Пхенян с високотехнологични оръжия

Путин е бесен: Кремъл ще въоръжава Пхенян с високотехнологични оръжия

Ескалация на напрежението