Въздушна тревога беше обявена в украинската столица и в Киевска област в момент, когато на мирна мисия в Украйна пристигнаха африкански лидери, съобщава "Ройтерс".

Местните власти задействаха предупредителните сирени, след като военновъздушните сили съобщиха, че няколко руски ракети "Калибър" са били изстреляни от Черно море "в северна посока" към Киев.

Очаква се африканската делегация да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски по-късно днес.

Гутериш очаква африканските лидери да убедят Путин поне за зърнената сделка

Гутериш очаква африканските лидери да убедят Путин поне за зърнената сделка

Прогноза от ООН

На 16 май южноафриканският президент Сирил Рамапоса съобщи, че правителствата на Русия и Украйна са се съгласили да приемат африканска делегация в търсене на мирно уреждане на военния конфликт.

Очакваше се шест африкански държави да бъдат включени в мисията за мир - Египет, Замбия, Република Конго, Сенегал, Уганда и Южна Африка. Впоследствие Коморските острови - настоящият председател на Африканския съюз, също бяха добавени към този списък.

Повечето украински, руски, европейски и американски политици и международни наблюдатели обаче гледат скептично на перспективите за посредническа мисия на африканските лидери.

Вчера африканската делегация се срещна с полския президент Анджей Дуда във Варшава, а за утре е планирана и среща с руския лидер Владимир Путин в Санкт Петербург.

Започна мирната обиколка в Европа на африканските лидери

Започна мирната обиколка в Европа на африканските лидери

В сделката влиза и бъдещето на Путин, но и изтеглянето на руската армия

Междувременно Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин остава отворен за всякакви контакти за обсъждане на разрешаване на конфликта в Украйна.

Русия отдавна твърди, че е отворена за преговори, но настоява Киев да признае "новите реалности" на място, след като руските сили поеха под свой контрол около 18% от украинската територия.

Миналата есен Москва обяви анексията на четири региона в Източна и Южна Украйна, както и на Кримския полуостров, който завзе през 2014 г.