С безплатен стартов комплект за вейпинг Великобритания ще опита да насърчи един милион пушачи да откажат тютюневите изделия. Предвижда се на бременните жени да бъдат предложени до £400, за да спрат тютюнопушенето, съобщава БиБиСи.

Причина за това е, че 9% от жените все още пушат по време на бременност във Великобритания, а местни проучвания сочат, че финансовите средства и поведенческата подкрепа могат да бъдат ефективни. Производителите на цигари ще бъдат консултирани да поставят съвети за отказване в опаковките на тютюневите изделия.

Спрямо останалите пушачи се очаква близо всеки пети да получи вейп, а целта на правителството е броят на пушачите да намалее до 5% през 2030 г.

Вейпингът обаче има своите критици и здравните служители предупреждават, че популярността му сред децата ги излага на химикали, чиито дългосрочни ефекти са неясни. Правителството ще създаде екип за правоприлагане, за да предотврати незаконната продажба на електронни устройства на лица под 18 години.

За прилагането на мерките ще бъдат нужни около 45 млн. паунда, които ще бъдат финансирани от бюджета на Министерството на здравеопазването, но ще се управлява от местните власти.