Великобритания може да наложи нови санкции на частично признатите Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР). Това обяви британското Министерство на външните работи в свое писмо до Камарата на общините.

Предложените наказателни мерки ще включват ограничаване на необходимите технически средства за поддръжка на военна техника, както и санкции срещу определени лица и организации.

Новината идва в момент, когато Обединеното кралство се готви да представи проект за нови санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна.

Вчера стана ясно, че Великобритания е готова да влезе в ролята на гарант за сигурността на Украйна, ако получи съответното искане от Киев.

И Донецк заговори за обединяване с Русия

И Донецк заговори за обединяване с Русия

Това щяло да стане, когато сепаратистите установят контрол върху цялата Донецка област в Украйна

Преди това Лондон подчерта, че иска да види пълно изтегляне на руските сили от Украйна за преценяване на възможните стъпки към евентуално мирно споразумение на дела, а не на думи.

Премиерът Борис Джонсън предупреди, че споразумение за прекратяване на огъня между Русия и Украйна няма да е достатъчно за отмяна на санкциите срещу Москва.

Преди дни лидерът на подкрепяния от Русия източноукраински бунтовнически регион Луганск заяви, че може да проведе референдум за присъединяване към Русия.

Впоследствие самопровъзгласила се Донецка народна република също заговори за обединяване с Русия.

Киев предупреди, че всяко подобно гласуване няма да има правно основание и ще предизвика по-силен международен отговор.

Лондон съди Путин по делата, а не по думите - иска пълно изтегляне от Украйна

Лондон съди Путин по делата, а не по думите - иска пълно изтегляне от Украйна

За преценяване на възможните стъпки към евентуални мирно споразумение