Обединеното кралство регистрира 18 950 случая на COVID-19 от предишната актуализация, съобщиха в понеделник здравните власти на страната. Общият брой случаи на коронавирус във Великобритания от началото на пандемията по-рано тази година е 1 053 864.

Междувременно общият брой на смъртните случаи от болестта се е увеличил със 136 на 46 853. Обединеното кралство обработи общо 270 473 теста за COVID-19 от предишната актуализация, което доведе до общия брой тествани лица до 31 817 003.

Британският премиер Борис Джонсън заяви в Камарата на общините в понеделник, че настоящите ограничения на COVID-19 в Англия са "ограничени и те изтичат след четири седмици".

Джонсън заяви, че страната не се е върнала към пролетната ситуация и даде пример с образователните институции, които трябва да останат отворени, така че вирусът да не навреди на бъдещето на децата.

Той също така даде да се разбере, че след като периодът на блокиране приключи, ще трябва да се споразумеят за път напред, повтаряйки, че намерението на правителството е връщане към системата от нива, в очакване на ваксина през първото тримесечие на следващата година.

"Според моделите, създадени от нашите учени, ако не действаме, тази зима могат да умрат два пъти повече хора, отколкото по време на първата вълна на епидемията. В светлината на новата информация нямаме друг избор, освен да наложим ограничителни мерки в цялата страна. Вярвам, че беше правилно първо да се опитат всички други начини за овладяване на вируса, като се вземат строги мерки на местно ниво. Също така съм категорично несъгласен с твърденията, че не действаме толкова бързо, колкото нашите европейски партньори".

Джонсън подчерта, че решението е изключително трудно поради необходимостта да се избере по-малкото зло - икономическите и социални последици от четириседмична карантина или заплахата от по-нататъшно разпространение на болестта и увеличаване на смъртността. В отговор на критиките на противниците на карантината, включително на личния състав на собствената му Консервативна партия, премиерът заяви, че при липса на строги мерки здравната система на страната вече няма да се справи със ситуацията, което ще доведе до рязко увеличаване на броя на смъртните случаи.

Джонсън се извини на собствениците на предприятия и магазини, които ще трябва да спрат да работят, обеща да предостави на населението и бизнеса допълнителна финансова подкрепа, а също така заяви необходимостта от по-отговорно отношение към спазването на режима на самоизолация.

Борис Джонсън обяви 28-дневен локдаун

Борис Джонсън обяви 28-дневен локдаун

Обеща облекчаване на мерките след 2 декември...