Британското министерство на отбраната заяви, че Русия умишлено се опитва да разпространява дезинформация за снаряди с обеднен уран.

Припомняме, че вчера руският президент Владимир Путин заяви, че ще бъдат принудени да реагират на факта, че колективният Запад уж започва да използва оръжия с ядрен компонент.

Министерството на отбраната съобщи, че британската армия използва този материал в снарядите си от десетилетия, пише Sky News.

"Това е стандартен компонент, няма нищо общо с ядрените оръжия. Русия знае за това, но умишлено се опитва да дезинформира", се казва в изявление на Министерството на отбраната.

Путин обещава отговор на Русия за оръжия с обеднен уран в Украйна

Путин обещава отговор на Русия за оръжия с обеднен уран в Украйна

Според него Западът е решил да се бие с Русия "до последния украинец не само на думи, но и на дела"

Във вторник, 21 март, британският заместник-министър на отбраната Анабел Голди обяви, че ще предадат на украинската армия бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран.

Според Министерството на отбраната на Обединеното кралство такива снаряди са много ефективни срещу модерни танкове и бронирани превозни средства, а научните изследвания показват, че въздействието върху човешкото здраве и околната среда от използването им е "вероятно да е ниско".

Великобритания дава на Украйна снаряди с уран за поразяване на танкове

Великобритания дава на Украйна снаряди с уран за поразяване на танкове

Лондон готви още поне 2,3 млрд. долара военна помощ за Киев