Високопоставени служители в правителството на британския премиер Борис Джонсън виждат едва 30-40% шанс да има търговско споразумение с Европейския съюз след Брекзит заради задънената улица, в която се намират преговорите във връзка с правилата за държавна помощ, пише британското издание "Таймс".

Британците масово се изнасят към ЕС заради Брекзит

Британците масово се изнасят към ЕС заради Брекзит

В Германия вече има 120-хиляден британски град...

Желанието на Великобритания да използва държавна помощ за изграждане на своя технологичен сектор означава, че най-високопоставените министри на Джонсън не желаят да отстъпват в преговорите с ЕС за държавна помощ.

"На "Даунинг стрийт" 10 вече смятат, че има само 30 до 40 процента шанс да има споразумение", написа в свой материал Джеймс Форсайт, политически редактор на The Spectator, като допълни: "Проблемът в преговорите не е рибата - казаха ми, че там трябва да се сключи "сделка", - а държавната помощ."

Обединеното кралство иска процентът на рибните квоти, запазени за британски кораби в британски води, да се увеличи от около 25% сега на повече от 50%, уточнява "Таймс".

Берлин поиска от Лондон повече реализъм на преговорите за Брекзит

Берлин поиска от Лондон повече реализъм на преговорите за Брекзит

Барние предупреди, че на този етап не е възможно споразумение с Великобритания

Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изтъкна, че не е сигурно, че Великобритания и ЕС ще успеят да сключат споразумение за новите си отношения след Брекзит.

"Рано или късно Обединеното кралство трябва да изясни какво иска. Не е възможно да напуснеш европейския клуб и в същото време да запазиш всички предимства и ползи", подчерта Мишел.