Великобритания призова Израел да не отмъщава след атаката с дронове и ракети на Иран, съобщава "Ройтерс".

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че ходът на Техеран е бил почти пълен провал и фокусът трябва да остане върху постигането на споразумение за прекратяване на огъня в Газа.

"Ако седите в Израел тази сутрин, разсъждавате съвсем правилно - "ние имаме пълното право да отговорим" и това е така. Но ние призоваваме да не се стига до ескалация", посочи той.

По негови думи в много отношения това е било двойно поражение за Иран.

САЩ предупредиха Иран да не повтаря ударите срещу Израел

САЩ предупредиха Иран да не повтаря ударите срещу Израел

По време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН

"Атаката беше почти пълен провал и те разкриха на света, че са злото влияние в региона, готово да извърши това. Така че надеждата ни е, че няма да има ответен отговор".

Впоследствие Париж също призова Израел да прояви сдържаност в евентуалния си отговор.

Франция ще направи всичко възможно, за да избегне по-нататъшна ескалация на конфликта между Израел и Иран в Близкия изток, увери президентът Еманюел Макрон.

"Всички се притесняваме от възможна ескалация. Ще направим всичко възможно, за да избегнем разпалването, ескалирането на нещата", посочи той и призова Израел да опита да изолира Иран, а не да ескалира ситуацията.

През нощта на 13 април Иран изстреля по Израел стотици дронове и ракети. Синхронизирано имаше нападения на подкрепяни от Иран бойци от Ливан и Йемен.

Впоследствие Израел съобщи, че 99% от дроновете и ракетите са били прехванати и свалени, преди да достигнат до целите си.

Световните лидери осъдиха иранските атаки.

Русия обаче обяви, че Съветът за сигурност лицемерно критикува Иран, а не осъжда по същия начин израелската атака срещу иранското посолство в сирийската столица Дамаск.

Гутериш: Нито Близкият изток, нито светът могат да си позволят повече война

Гутериш: Нито Близкият изток, нито светът могат да си позволят повече война

След атаката на Иран срещу Израел