Високопоставен демократ, ветеран от въоръжените сили на САЩ, изрази дълбока загриженост в петък относно перспективата украинските сили да водят кървава битка, за да си върнат Крим, цитира думите му американският вестник "Политико".

"Мисля, че има повече от консенсус, че хората осъзнават, че Украйна няма да си върне по военен път Крим", заяви конгресменът Адам Смит - най-високопоставеният демократ в Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите, в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Докато правителството в Киев винаги е заявявало, че планира да си върне всеки сантиметър от окупираната украинска земя, включително Крим, който Русия завзе през 2014 г., битката вероятно ще бъде тежка и кървава, като се има предвид защитата, която Русия е изградила на полуострова през годините на окупация.

Стефанчук: Русия затвори прозореца за преговори

Стефанчук: Русия затвори прозореца за преговори

Украйна ще води преговори едва, след като спечели войната, заяви председателят на Върховната Рада,

Смит каза, че в един момент ще бъде сложен край на войната с преговори. "Най-добрият сценарий е някакво споразумение за "единна Украйна", добави той. "Истинският въпрос е можем ли да получим гаранции за сигурност за Украйна", които биха позволили на САЩ и партньорските нации "да продължат да обучават и въоръжават Украйна, така че Русия да не атакува отново, след като си поеме дъх и минат няколко години."

Коментарите му отразяват изглежда нарастващото мнение във Вашингтон, че след година на тежки битки ще трябва да се реализира някакъв вид споразумение, за да се сложи край на войната.

"Без значение какво ще решат украинците за Крим по отношение на това къде изберат да се бият... Украйна няма да бъде в безопасност, освен ако Крим не бъде най-малкото, най-малкото, демилитаризиран", каза заместник-държавният секретар Виктория Нюланд на събитие, организирано от Фондацията "Карнеги" за международен мир във Вашингтон в петък.

Представители на Пентагона казаха на Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на секретен брифинг миналия месец, че е малко вероятно украинските сили да успеят да си върнат Крим в близко бъдеще, оценка, която със сигурност беше нежелана новина в Киев, където връщането на полуострова е една от основните цели на правителството за войната.

Украинското разузнаване: Крим ще бъде върнат с оръжие и дипломация

Украинското разузнаване: Крим ще бъде върнат с оръжие и дипломация

Кирило Буданов не очаква промяна във фронта в близко време

Опитът на Украйна да си върне Крим също би бил червена линия за Владимир Путин, която може да доведе до по-широк руски отговор, каза държавният секретар Антъни Блинкън в разговор в Zoom с група експерти в сряда. САЩ не насърчават активно Украйна да си върне Крим, но решението е единствено на Киев, е казал Блинкън, според четирима души, запознати с разговора. Основният фокус на администрацията продължава да бъде да помага на Украйна да напредне там, където се води битката, главно на изток.

През изминалата година руските сили преместиха своите щабове и складове за боеприпаси в Крим извън обхвата на някои от ракетите и артилерията с най-голям обсег, които САЩ са доставили на Украйна.

"Мисля, че руснаците наистина очакват атака срещу Крим", каза представител на НАТО в Мюнхен.

"Зеленски коментира това, мисля много последователно, че" вижте, мога ли да го поставя на масата за преговори? Със сигурност. Но също така трябва да бъда готов да превзема със силата на оръжието, ако дотам се свежда." Но аз наистина мисля, че (украинското ръководство) има много ясна представа за това какви са предизвикателствата", каза представителят на НАТО при условия за анонимност.

Той добави, че "руснаците са загрижени" за потенциално украинско нападение, чиято заплаха е принудила някои руски войски и активи да останат в Крим, за да отблъснат всеки натиск от страна на украинските сили.

Към Крим отново полетяха дронове

Към Крим отново полетяха дронове

Какво знаем за последните атаки

Русия губи до 1000 войници на ден в забуксувалата офанзива в Донбас, като изпраща неподкрепени войски да атакуват украинските позиции, и това ниво на загуби в даден момент може да стане политически неизгодно за Путин.

"Не само руснаците налагат дилеми на украинците", каза служителят. "Руснаците също изпитват този проблем. Окупирайки Крим, "трябва да го защитят. Трябва да го подсилят. Трябва да го снабдяват", все реалности, които налагат разходи на Кремъл както във военно, така и в икономическо отношение.

Удари по Крим? Медведев отговаря: „Цяла Украйна ще изгори“

Удари по Крим? Медведев отговаря: „Цяла Украйна ще изгори“

Нашият отговор може да бъде всякакъв, но ще бъде бърз, твърд и убедителен