Европейският съюз трябва да бъде готов да се справи със засилване на миграционните потоци в следващите месеци с оглед на подобряването на метеорологичните условия и от там - на възможностите за нелегално преминаване на границите.

По 30 мигранти прескачат на минута през оградата на границата

По 30 мигранти прескачат на минута през оградата на границата

Арабист изтегля екипа си от около 1400 преводачи

Това заяви вицепремиерът по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева в Брюксел.

Тя участва в редовното заседание на Съвет "Общи въпроси", който подготвя дневния ред на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС на 8 и 9 март.

Още 20 млн. лв. отиват за оградата по границата с Турция

Още 20 млн. лв. отиват за оградата по границата с Турция

Кабинетът ще даде парите на областните администрации

Като държава-членка, която защитава външна граница на ЕС, България ще бъде бдителна и ще подкрепя общоевропейските решения на миграционния проблем, заяви Златева.

"За да изпълняваме ефективно ангажиментите си към европейските партньори и да следим стриктно всички миграционни маршрути към Европа, имаме нужда да получаваме регулярно актуална информация за ситуацията по всички външни граници на ЕС", заяви още Златева.

Тя настоя темата "Миграция" да бъде разгледана на предстоящото заседание на Европейския съвет.

Радев поиска в Берлин достъп до Шенгенската информационна система

Радев поиска в Берлин достъп до Шенгенската информационна система

Иначе нямало как да защитаваме ефективно границите си

Българската позиция беше подкрепена от редица други държави-членки.

Подготовката на Европейския съвет беше водеща тема на днешното заседание на министрите, отговарящи за европейските въпроси в 28-те страни от Съюза.

В контекста на обсъжданите мерки за заетост и икономически растеж в ЕС Златева определи продължаването на кохезионната политика за ключов приоритет за България.

Тя посочи също, че от особен интерес за страната ни са политиките за социална интеграция и за повишаване на енергийната независимост на европейско ниво.