Изпълнили сме всички технически изисквания за членството в Шенген и сме доказали, че защитаваме външните граници на Европа в съответствие с необходимите критерии. Това заяви президентът Румен Радев, който е на официално посещение във Федерална република Германия по покана на президента на страната Йоахим Гаук, съобщават от "Дондуков 2".

По думите на Радев това, че отделни държави още не приемат, че България е готова да се присъедини към Шенген, означава, че техническите критерии започват да се комплицират с политически и други критерии. По време на съвместната пресконференция, държавният глава бе категоричен, че ако страната ни няма достъп до Шенгенската информационна система, тя няма как ефективно да защитава границите. Той предупреди, че липсата на достъп до тези системи повишава риска за всички европейски граждани.

От своя страна германският президент Йоахим Гаук смята, че е важно да се отчете колко активно България се ангажира в защитата на европейската външна граница. Той посочи, че през следващите месеци и години Европа трябва да се ориентира по нов начин. Трябвало да се изясни на колкото се може повече хора колко удачен и благоприятен е европейският проект.

Гаук коментира, че мнозинството от германското население има положително отношение към Европа. По думите му бъдещето на България е в европейския модел. Затова е важно германците да разберат, че европейската идея трябва да бъде засилвана в България чрез прояви на солидарност.

Във връзка с обмяната на идеи за повишаване на сигурността на европейските граждани, Радев изтъкна, че тази сигурност се базира на споделени отговорности и солидарност.

Охраната на границите и бъдещето на Европейския съюз обсъдиха Гаук и Радев

Охраната на границите и бъдещето на Европейския съюз обсъдиха Гаук и Радев

Германия е важен стратегически, икономически и инвестиционен партньор, заяви Радев

Румен Радев изтъкна, че официалното му посещение в Германия е знак за изключителното значение на отношенията между двете държави. Той подчерта, че Германия е стратегически икономически и инвестиционен партньор на България.

Държавният глава коментира, че с колегата му са обменили мнения от актуалния дневен ред на Европейския съюз и България и Германия. Двамата споделят общи отговорности и ценности за постигането на силна, просперираща и сигурна обединена Европа. Румен Радев подчерта, че предизвикателствата пред двете държави не са малко - въоръжени конфликти, тероризъм, миграционна вълна, глобализация, все по-силно ограничаване на наличните ресурси. По мнението му в тази обстановка България и Германия трябва да продължат активното си сътрудничество, което има огромен потенциал, особено в областта на икономиката и инвестициите.

Йоахим Гаук пък отбеляза, че в Германия и Европа се интересуват и от вътрешнополитическото предизвикателство, което България трябва да преодолее - борбата с корупцията. Той посочи, че знаят, че от дълго време се работи и се надяват скоро да има резултат.

Държавният ни глава увери, че България ще продължи да работи, за да осигури на германския бизнес стабилна и прогнозируема бизнес среда. Той е категоричен, че в страната ни има твърдата решимост да се обединят усилията на всички институции, на гражданското общество, на партиите за една ефективна борба с корупцията и престъпността, за създаване на ясни и прозрачни условия за бизнеса в България. Радев е убеден, че това ще доведе до нови инвестиции от Германия, защото провежданата у нас икономическа политика спомага да се реализират успешни проекти във високите технологии и секторите с висока добавена стойност.

Румен Радев е удовлетворен и от ангажираността на Германия с въвеждането у нас на системата на дуално професионално обучение. По думите му това е неоценима помощ и вложение в младото ни поколение. Той се надява тази подкрепа да продължи.

В Берлин Румен Радев беше посрещнат с официална церемония в президентския дворец "Белвю". Там заедно с президента Гаук направиха преглед на Почетната рота на Бундесвера. Двамата държавни глави поздравиха български и немски ученици, които бяха дошли да наблюдават официалната церемония.

По-късно през деня държавният глава ще участва в откриването на Икономически форум за България. Участие в него ще вземат представители на над сто немски компании.

Радев е придружаван от министъра на външните работи Ради Найденов и министъра на икономиката доц. д-р Теодор Седларски, уточняват от "Дондуков 2".