Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис в понеделник призова Израел да изработи "надежден" хуманитарен план, преди да започне големи военни дейности в Рафах. Тя отправи искането си по време на среща с члена на израелския военен кабинет, министъра на отбраната Бени Ганц. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на Белия дом.

Харис също така притисна Израел да предприеме повече мерки за подобряване на достъпа до хуманитарна помощ за цивилните в Газа. Харис повтори острото послание, отправено в неделя, в което определи условията в крайбрежния анклав като "нечовешки".

"Вицепрезидентът и министър Ганц обсъдиха ситуацията в Рафа и необходимостта от надежден и изпълним хуманитарен план, преди да обмислят каквато и да е голяма военна операция там предвид рисковете за цивилните", се казва в изявление на Белия дом относно срещата.

Ганц, политически съперник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, трябв да проведе срещи със съветника по националната сигурност Джейк Съливан и координатора за Близкия изток Брет Макгърк в понеделник и държавния секретар Антъни Блинкън във вторник.

Визитата му идва в момент, когато Белият дом засилва натиска върху Израел да защити цивилните в Газа по време на войната му с "Хамас".

Нетаняху гневен на военния министър за несъгласувана визита в САЩ

Нетаняху гневен на военния министър за несъгласувана визита в САЩ

Премиерът е дал да се разбере от министър Ганц, че държавата Израел има само един министър-председател

Срещата идва, когато президентът Джо Байдън и неговата администрация са подложени на нарастващ натиск от страна на неговата Демократическа партия да подкрепят постоянно прекратяване на огъня и да съюзника и получател на военна помощ Израел да намали броя на цивилните жертви в Газа.

Мнозина в партията на Байдън настояват за прекратяване на огъня и липсата на трайно такова навреди политически на президента. Байдън, който се кандидатира за преизбиране през ноември, се бореше с ниски рейтинги на одобрение през по-голямата част от първия си мандат; подкрепата му за военна помощ за Израел не е популярна сред повечето демократи, показва скорошно проучване на Reuters/Ipsos.

Припомняме, че американската армия извърши първото въздушно пускане на храна на палестинците в събота. Планира да извърши повече доставки.

САЩ доставиха първите пратки за Газа по въздух

САЩ доставиха първите пратки за Газа по въздух

35 000 хранителни продукти бяха хвърлени от военни самолети, както Вашингтон обеща

Войната в Газа започна, когато бойци на Хамас нападнаха Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и завладявайки 253 заложници, според израелските данни.

Байдън, верен съюзник на Израел, показва нарастващо раздразнение от страната и от Нетаняху, тъй като смъртните случаи в Газа нарастват. Миналата седмица той каза, че Израел рискува да загуби подкрепата на останалия свят, което Нетаняху отхвърли.

Самият Нетаняху изрази несъгласие с визитата на Ганц в САЩ, защото не е била съгласувана първо с него. 

"Министър Ганц лично уведоми министър-председателя по негова собствена инициатива в петък за намерението си да пътува, за да координира съобщенията, които ще бъдат предадени на срещите", съобщиха по-рано от кабинета на Ганц.

"Хамас" допуска постигане на примирие в Газа до 48 часа

"Хамас" допуска постигане на примирие в Газа до 48 часа

Делегации на "Хамас", Катар и САЩ пристигнаха за преговори в Кайро

Източник, близък до Нетаняху, каза тогава, че премиерът "е дал да се разбере от министър Ганц, че държавата Израел има само един министър-председател".