Усилията на НАТО да разшири присъствието си в района на Южен Кавказ е малко вероятно да помогнат за постигане на стабилност. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод посещението на ръководителя на Алианса Йенс Столтенберг в региона, съобщава "Ройтерс".

Днес Столтенберг завърши тридневно посещение, по време на което проведе разговори с лидерите на Азербайджан, Грузия и Армения - и трите страни преди това управлявани от Москва като част от Съветския съюз.

"Опитите на НАТО да разшири своето влияние и присъствие (в Южен Кавказ) едва ли ще допринесат за стабилността", подчерта Песков.

Той посочи, че Кремъл следи отблизо визитата на Столтенберг, но уточни, че "подобни контакти са суверенно право на кавказките държави".

Мирът в Южен Кавказ може да бъде проигран само със силна „външна помощ“

Мирът в Южен Кавказ може да бъде проигран само със силна „външна помощ“

Да не изпускаме птичето на мира, кацнало на рамото на Южен Кавказ

Въпреки че Русия традиционно е била доминиращата сила в Южен Кавказ, сега тя се съревновава за влияние там с други играчи, като Турция, Иран и Запада.

Грузия, в чиито отцепнически региони Южна Осетия и Абхазия са разположени руски войски, отдавна заявява намерението си в крайна сметка да стане член на НАТО. Азербайджан пък има тесни връзки с Турция.

Армения - доскоро най-близкият съюзник на Русия в Южен Кавказ, през последните години влоши връзките си с Москва заради това, което Ереван вижда като провал на Русия да я защити от съседен Азербайджан.

Въпреки че Армения остава договорен съюзник на Русия, тя многократно е заявявала, че не подкрепя войната на Москва в Украйна. Освен това страната изпрати хуманитарна помощ на Киев, с което си навлече гнева на Русия.

В Ереван Столтенберг похвали прозападния премиер на страната Никол Пашинян за неговата "солидарност" с Украйна.

Пашинян недоволен от руското оттегляне от Южен Кавказ

Пашинян недоволен от руското оттегляне от Южен Кавказ

Според него, Москва показва желание да се оттегли от задълженията си