10 000 дистанционни противотанкови минни системи RAAMS ще осигурят на Украйна "решаващ потенциал".

Докато дроновете, електронната война и артилерията изиграха значителна роля по време на руско-украинската война, друга технология реши много от резултатите на бойното поле: мините.

Това разкри пред "Форбс" Викрам Митал, доцент по системно инженерство във Военната академия на САЩ.

Той казва, че когато западните боеприпаси започнат да пристигат на украинските фронтови линии, 10 000 дистанционни противотанкови минохвъргачки (RAAMS), които са част от неотдавнашния пакет от американска помощ, ще попълнят запасите на Украйна от артилерийски мини.

"Тези системи идват в критичен момент, тъй като руските сили напредват в Харковска, Луганска и Донецка област. Системите RAAMS ще предоставят на Украйна изключително важен потенциал, докато се опитва да отблъсне тази подновена руска офанзива", заяви експертът.

Той отбелязва, че всеки снаряд RAAMS съдържа девет противотанкови мини M718 или M741 в 155-милиметров артилерийски снаряд. След като бъде изстрелян, RAAMS "разпръсква" тези мини в определена зона. С обсег на действие до 17 км системата позволява разгръщане на минно поле на голямо разстояние.

Зеленски: Русия превърна Украйна в минно поле

Зеленски: Русия превърна Украйна в минно поле

Според него това е направено "след съответните заповеди"

Веднъж попаднали на земята, мините се активират и са предназначени да обезвреждат бронирани превозни средства, като се насочват към уязвимата им ходова част.

"Войната се намира в критичен етап и настоящата руска офанзива има потенциал да постигне значителни успехи.

Жертва и ранени при руска атака срещу комплекс за отдих край Харков

Жертва и ранени при руска атака срещу комплекс за отдих край Харков

Нападението е било извършено тази нощ

Следователно украинците трябва да овладеят тази офанзива, за да избегнат загубата на значителна част от страната си. Неотдавнашният пакет от помощи от Съединените щати пристига точно навреме, за да подкрепи усилията на Украйна.

По-специално, 10 000 броя RAAMS ще окажат незабавно въздействие на бойното поле", обобщава експертът.