Нови разкрития по случая с 43-та мексикански студенти, отвлечени и изчезнали през 2014 г., който потресе обществеността, бяха направени в петък, съобщи АП. 

Шестима от тях са били държани живи в склад в продължение на дни, след което са били предадени на командира на местната армейска база, който е наредил убийствата им.

Това е съобщил заместник-министърът на вътрешните работи Алехандро Енсинас по време на продължителна защита на доклада на комисията, публикуван за първи път седмица по-рано.

По това време, въпреки че обяви изчезванията за "държавно престъпление" и каза, че армията го е наблюдавала, без да се намеси, Енсинас не спомена, че шестима студенти са били предадени на полковник Хосе Родригес Перес.

Изчезването на 43-та студенти в Мексико било държавно престъпление

Изчезването на 43-та студенти в Мексико било държавно престъпление

Според висшия служител по правата на човека в Мексико

В петък Енсинас подчерта, че властите са наблюдавали отблизо студентите от радикалния учителски колеж в Айотзинапа от момента, в който са напуснали кампуса им до отвличането им от местната полиция в град Игуала. Войник, който е проникнал в училището, е сред отвлечените ученици и Енсинас твърди, че армията не е следвала собствените си протоколи, за да се опита да го спаси.

Министерството на отбраната не отговори веднага на искане за коментар относно обвиненията в петък.

Арестуваха бившия главен прокурор на Мексико за изчезването на 43 студенти

Арестуваха бившия главен прокурор на Мексико за изчезването на 43 студенти

Задържани са и 64 полицаи и военни

Ролята на военните в изчезването на студентите отдавна е източник на напрежение между семействата и правителството. От самото начало имаше въпроси относно позицията на военните за случилото се и възможното им участие.

Родителите на учениците настояваха години наред да им бъде разрешено да претърсят голямата база в Игуала. Едва през 2019 г. им беше даден достъп.

Припомняме, че на 20 август, мексиканското правосъдие задържа Хесус Мурильо Карам, бивш главен прокурор и 64 полицаи и войници за предполагаемото им участие.

През март тази година доклад заключи, че въоръжените сили на Мексико са знаели от самото начало, че 43-мата студенти изчезнали през 2014 г., са били отвлечени от престъпни групировки, но са скрили доказателства, които биха могли да помогнат за намирането им.

Много от заподозрените, арестувани по случая, по-късно бяха освободени и много твърдяха, че са били измъчвани от полицията или военните.

Мексико от 2006 г. е обхванато от спирала на насилие, свързано с картелите, когато правителството започна операция срещу наркотиците с участието на федерални войски. Оттогава са извършени повече от 340 000 убийства, повечето от които се дължат на битки между престъпни банди, според официални данни.

Въоръжените сили в Мексико наясно със случая с 43-та изчезнали студенти

Въоръжените сили в Мексико наясно със случая с 43-та изчезнали студенти

Случаят от 2014 г. разгневи обществеността, след като полицаи се оказаха замесени