Азербайджанските военни се намират в подстъпите на Степанакерт. Това обяви прессекретарят на президента на непризнатата Нагорно-Карабахска република Вахрам Погосян.

"Врагът се намира в подстъпите на Степанакерт и съществуването на столицата вече е под заплаха. Ако искаме Шуши отново да стане наш, да бъде съхранен Арцах (както самите те си наричат Нагорни Карабах, б. р.), трябва да се положат всички усилия за организацията на надеждна отбрана на Степанакерт и други направления на фронтовата линия", написа Погосян във "Фейсбук", цитиран от РИА "Новости". 

Лавров: 2000 бойци от Близкия изток воюват в Нагорни Карабах

Лавров: 2000 бойци от Близкия изток воюват в Нагорни Карабах

Трябва да се спре прехвърлянето на бойци, е коментирал Путин с Ердоган

По-рано той заяви, че въоръжените сили на Нагорни Карабах вече не контролират втория по големина град в Карабах Шуши.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви вчера "освобождението" на този град и още над 20 населени места в Нагорни Карабах. По думите му от началото на военните действия азербайджанската армия е окупирала над 200 населени места в непризнатата Нагорно-Карабахска република.

Министерството на отбраната на Армения отрече боевете в Шуши да са приключили. От арменското военно ведомство твърдят и за отблъскване на атаки в посока селата Мартуни, Мартакерт и Тагавард.

Азербайджан с най-масираната ракетна атака по Нагорни Карабах

Азербайджан с най-масираната ракетна атака по Нагорни Карабах

При атаката са пострадали цивилни

Конфликтът в Карабах започна през 1988 г., когато Нагорно-Карабахският автономен район обяви излизането си от Азербайджанската ССР. По време на въоръжената конфронтация в периода 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седем съседни района.

Поредната ескалация на конфликта в Нагорни Карабах започна на 27 септември. Баку и Ереван се обвиниха взаимно в обстрел. Страните три пъти се договаряха за спиране на огъня, но боевете продължават и до днес.

Ердоган предложи на Путин заедно и окончателно да решат проблема с Нагорни Карабах
Обновена

Ердоган предложи на Путин заедно и окончателно да решат проблема с Нагорни Карабах

Ердоган: Нека приключим всичко това в Кавказ

Всички участници обявиха пълна или частична мобилизация. Има цивилни жертви.

Ситуацията се влошава от факта, че Азербайджан е активно подкрепян от Турция, членка на НАТО. На свой ред Армения е член на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), доминирана от Русия.

Лидерите на Русия, САЩ и Франция призоваха противоборстващите страни да прекратят сблъсъците и да започнат преговори без предварителни условия.

Войната за Нагорни Карабах продължава след трето неуспешно примирие

Войната за Нагорни Карабах продължава след трето неуспешно примирие

Тази сутрин...азерската страна отново наруши режима на тишина