Американските военнослужещи са били информирани за предстоящо нападение часове преди десетки ирански балистични ракети да ударят ключова иракска военновъздушна база, приютяваща техните сили.

Това са обявили американски военни дни след нападението, което в първоначалния момент предизвика страхове за избухването на война между дългогодишните врагове, съобщава "Асошиейтед прес".

Иран дава Тръмп на съд заради убийството на Солеймани

Иран дава Тръмп на съд заради убийството на Солеймани

"Няма да го оставим намира"

В 23 часа на 6 януари американският подполковник Антоанет Чейс е издала заповед американските военнослужещи във военновъздушната база "Аин ал Асад", която се намира в Западен Ирак, да се заключат в помещенията си. Нейният екип, отговорен за аварийната реакция в базата, е изпратил сигнали, информиращи за предстоящата заплаха. В 23:30 часа тя е издала заповед да се укрият в бункери.

Първата иранска ракета е паднала някъде след 1:35 часа сутринта, като ракетният обстрел продължи близо 2 часа.

Тръмп рони крокодилски сълзи за иранците, отговори иронично Техеран

Тръмп рони крокодилски сълзи за иранците, отговори иронично Техеран

Американският лидер похвали "великия ирански народ"

"Причината, поради която издадохме заповедта в 23:30 часа, е, че в този момент всички индикации сочеха, че нещо се задава", разкри тя пред журналисти в базата.

"Най-лошият сценарий, за който ни казаха, е, че вероятно ще става дума за ракетна атака. Така че ние бяхме информирани за това", допълни Антоанет Чейс.

Иранското нападение беше извършено като отмъщение за атаката на САЩ с дрон край международното летище в Багдад, при която беше убит висшия ирански генерал Касем Солеймани, което предизвика гневни призиви към Иран да отмъсти за убийството му.

Иранската полиция използвала бойни патрони по протестиращи

Иранската полиция използвала бойни патрони по протестиращи

В социалните мрежи са качени и видеоматериали