Европейските диспечери на въздушното движение ще дадат предимство на военните и транспортните самолети на НАТО над гражданските при управление на въздушния трафик над Европа, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в заключителната пресконференция на срещата на министрите на отбраната на блока, цитиран от ТАСС и "Дойче Веле". 

"За безопасността на нашите граждани трябва да можем да прехвърлим нашите сили бързо, без значение какво се изисква за това. Ето защо днес решихме, че военните самолети на НАТО ще получат приоритетно обслужване и подкрепа. Този проект се нарича "бърза въздушна мобилност", коментира той.

"Мисиите на НАТО ще разполагат със специални знаци на съюза, които ще им дадат приоритет във въздушния трафик в Европа, което стана възможно благодарение на тясното сътрудничество между НАТО и Евроконтрол, който осигурява контрол на въздушното движение над всички европейски страни", допълва Столтенберг.

Столтенберг приветства решенията на Турция и САЩ за Сирия, не оценява тези с Русия

Столтенберг приветства решенията на Турция и САЩ за Сирия, не оценява тези с Русия

НАТО обсъжда хибридни заплахи и защита на граждански далекосъобщения

Коментарите на Столтенберг за Северна Сирия са особено кратки. "Вчера имахме задълбочена дискусия", каза той и признава, че "съюзниците имат различни гледни точки".

Испания, който намекна за възможното изтегляне на системите за противовъздушна отбрана от Турция, заяви след срещата на върха, че няма да го направи. Министърът на отбраната Маргарита Роблес каза, че Мадрид ще се съгласи на шестмесечно удължаване на мандата, ако Анкара поиска такова.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че Съединените щати обмислят да изпратят американски войски и бронирани машини обратно в Северна Сирия - след като се оттеглиха и проправиха пътя за турската операция - за защита на нефтените находища, контролирани от сирийските кюрди.

Столтенберг е попитан за движението на войските в района, но отблъсна въпроса: "Няма искане за разполагане на войски на НАТО в Северна Сирия и затова ще се въздържа да коментирам отделни съюзници".

Тръмп плаши със санкции, въпреки че има и военна мощ, ако Турция стреля по кюрди

Тръмп плаши със санкции, въпреки че има и военна мощ, ако Турция стреля по кюрди

Еспър обяви, че САЩ пращат танкове в Дейр ез-Зор, за защита на нефтените находища

Относно предложението на германския министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер за създаване на "зона за сигурност" от международната общност около границата с Турция, Столтенберг приветства предложенията за политическо решение, като се има предвид, че "ситуацията в Сирия е не е устойчива".

"Обсъдих това предложение с германския министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер. Тя също обсъди това с други съюзници по време на срещата", каза Столтенберг.

"Мисля, че всички приветстваме предложения, които могат да ни помогнат да постигнем напредък по места в Северна Сирия. И ние приветстваме, че наблюдаваме намаляване на насилието, но имаме нужда от по-трайни и устойчиви решения."

Столтенберг признава, обаче, че "все още остава да се свърши много работа по многобройните подробности, както и да се получи необходимата политическа подкрепа", преди предложението на Крамп-Каренбауер да влезе в сила.

Външният министър на Германия смъмри военния министър за предложението за Сирия

Външният министър на Германия смъмри военния министър за предложението за Сирия

В началото на седмицата Анегрет Крамп-Каренбауер предложи зона за сигурност в Северна Сирия

Относно Афганистан, министрите на отбраната обсъдиха изборите миналия месец, а Столтенберг похвали афганистанските сили за сигурност за ролята им в поддържането на мира по време на вота. Той призова всички страни да "упражняват спокойствие и сдържаност" по време на продължителния процес на преброяване на гласовете.

Запитан за съкращаването на войските и възможността за напускане изцяло на Афганистан, Столтенберг каза, че НАТО не иска да остане завинаги, но също така подчерта, че продължава разгръщането в свой собствен интерес.

"Не искаме да останем в Афганистан по-дълго от необходимото, но в същото време, ако напуснем рано цената може да бъде много висока", каза Столтенберг, първо, защото афганистанците ще страдат от ръцете на талибаните и второ заради рискът от отваряне на вратата за терористични групи като ДАЕШ.

"Ситуацията в Северна Сирия и Афганистан е много различна, защото никога не е имало мандат или мисия на НАТО в Северна Сирия. Това е съвсем различно нещо, що се отнася до Афганистан. Защото ние сме в Афганистан като пряк резултат от 9/11. Съгласихме се да се позовем на член 5 в резултат на нападението срещу САЩ", каза Столтенберг.

"Затова мисля да сравня мисията на НАТО в Афганистан с поведението на някои съюзници - но не много - в Северна Сирия, не е честно, тъй като те не са едно и също нещо."

Ердоган вижда нападение срещу Турция и намекна за чл.5 на НАТО за взаимна защита

Ердоган вижда нападение срещу Турция и намекна за чл.5 на НАТО за взаимна защита

Британия и Германия са дезинформирани, а Алиансът да избере - Турция или терористи