Сръбският президент Александър Вучич не изключва радикализация на протестите в страната, съобщава ТАСС. "Те не могат да постигнат победа на парламентарните избори, затова очакваме още по-сериозни протестни действия", допълва той.

Вучич обясни, че няма да позволи на протестиращите да нарушават реда и закона. По време на съботния митинг, протестиращи нахлуха в сградата на националната телевизия на Сърбия. Специалните части на жандармерията, които бяха пристигнали на мястото, ги изгониха от сградата. Вучич се обърна към хората о обеща, че всички участници в бунтовете ще бъдат изправени пред съда.

По време на президентското обръщение, протестиращите пробиха полицейския кордон и заобиколиха президентския дворец, заявявайки, че няма да освободят президента от резиденцията. Когато полицаите от специалните части стигнаха до сградата, организаторите на протеста спряха митинга и се преместиха към полицейския участък, където са изпратени задържаните протестиращи.

Вучич готви обръщение към сръбския народ

Вучич готви обръщение към сръбския народ

След нахлуването в обществената телевизия вчера

Насилствените демонстрации на част от опозицията през последните два дни показват грозна картина от Белград, причинявайки големи щети на Сърбия, коментира сръбският външен министър Ивица Дачич, цитиран от Б92.

За ръководителят на сръбската дипломация е неразбираемо, че няма посолства и ЕС, които да са направили изявление за тези събития

Дачич обяснява, че всичко това се случва в ден, в който трябва да бъде изпратено друго послание към света, за 15-тата годишнина от погрома на сърбите в Косово и Метохия. Вместо това, се появява съобщение, че в Сърбия има нестабилност, криза, конфликти, инциденти, допълва той.

Дачич е попитал президента на Сърбия, Вучич и служителите на министерството на външните работи, дали някой от западните посланици се интересува какво се случва с този протест.

Вучич: Протестите са водени от фашисти, хулигани и крадци
Обновена

Вучич: Протестите са водени от фашисти, хулигани и крадци

Протестиращи блокираха централния вход на президентството

Отговорът е, че никой от тях не се е свързал с президентството или с министерството, дори когато са отправяни заплахи срещу президента и когато демонстрантите нахлуват в държавната телевизия, обяснява той.

"Никой дори не се е обадил по телефона нито на министерството, нито на президентството, за да пита поне какво се случва. Очевидно е, че тези хора имат някаква подкрепа от Запада", допълва Дачич.

Осъждайки отново демонстрациите, които се проведоха през уикенда, Дачич подчертава, че е важно да се разбере "дълбочината на тези проблеми". Като свидетел на многобройни демонстрации в миналото, министърът определя последният протест в Белград като незначителен.

Намерението на демонстрантите бе да променят властта, но тази цел, не е постигната, коментира сръбският външен министър Ивица Дачич.

Вучич: Сърбия може да прости, но не може да забрави агресията на НАТО

Вучич: Сърбия може да прости, но не може да забрави агресията на НАТО

Иска добри отношения, но не иска да се присъединява към НАТО