Ние сме най-добрите приятели на македонците и не искаме нищо от тях, освен да бъдем приятели и братя. Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич пред местната "ТВ Пинк", съобщава македонския портал "А1 Он".

Коментарът на държавния глава беше по повод на изнесени данни, че в анкета гражданите на Северна Македония отговарят, че смятат Сърбия за най-добър приятел.

"Да, виждал съм това както за политици, така и за държави. "Сърбия, разбира се, е най-добрият им приятел", подчерта Вучич.

Вучич: Сърбия е единствената страна без претенции към Северна Македония

Вучич: Сърбия е единствената страна без претенции към Северна Македония

В политическите отношения, с изключение на различните позиции по въпроса за независимостта на Косово, ние нямаме разногласия

На въпрос дали е изненадан от отговора на македонците, той заяви: "Как да бъда изненадан? Ние сме най-големите приятели на Северна Македония. Кой е по-близо до Сърбия? Ние сме единствените, които не ги молим да си сменят името или езика, нито исканията си, нито нещо друго. Ние обичаме македонския народ. Какво искаме от него? Нищо. Освен да имаме най-добрите възможни връзки. Ние не искаме нищо от тях. Просто да бъдем приятели и братя", категоричен бе сръбският президент.

Той отбеляза, че инициативата "Отворени Балкани" продължава да съществува благодарение на Тирана, Белград и Скопие и че САЩ имат коректно отношение към нея, което според Вучич не може да се каже за европейците.

Сърбия никога нямало да пусне С. Македония в ЕС преди себе си

Сърбия никога нямало да пусне С. Македония в ЕС преди себе си

Проф. Топалов допусна, че нито Скопие, нито Белград искат да влязат в Съюза