Сърбия води преговори с Франция от една година за закупуване на 12 нови изтребителя "Рафал" и обмисля придобиване на още 12 употребявани самолета от друга страна. Това съобщи в събота сръбският президент Александър Вучич след края на учението "Огнен щит". Той добави, че страната му иска да закупи и безпилотни летателни апарати (БПЛА) "Байрактар" от Турция, предава ТАСС.

Самолетът "Рафал" е двумоторен многоцелеви изтребител, произведен от Dassault Aviation, оборудван със съвременни оръжия и навигация, радар от последно поколение с висока степен на интеграция на сензори и системи за самозащита, както и възможност за използване на широк гама от оръжия. Освен това има минимално радарно отражение, което го прави частично невидим. Освен във Франция, тези машини се експлоатират от Египет, Катар и Индия, споразумения за доставка на такива машини са сключени и с Обединените арабски емирства, Индонезия, Гърция и Хърватия.

"Ще засилим нашата хеликоптерна авиация, както и ще увеличим броя на дроновоте. Поисках "Байрактар"-и в разговор с (турския лидер Реджеп) Ердоган преди два дни и получих обещание, че ще получим възможността да ги купуваме без да чакаме на опашка", каза президентът на Сърбия.

Франция и ОАЕ подписаха сделка за 80 изтребителя "Рафал"

Франция и ОАЕ подписаха сделка за 80 изтребителя "Рафал"

ОАЕ закупуват и 12 военнотранспортни хеликоптера Caracal

През последните години Турция стартира производството на бойни БПЛА не само за задоволяване на нуждите на своите въоръжени сили, но и за износ. В момента шест държави вече разполагат с тези дронове: Азербайджан, Катар, Либия, Мароко, Полша и Украйна. Дроновете от този тип са използвани в бойни действия в Нагорни Карабах, Сирия и Либия, както и в Украйна.

Ученията на сръбската армия "Огнен щит" приключиха в събота на полигона. В маневрите участваха над 1000 души, включително подразделения на сухопътните войски, авиацията и противовъздушната отбрана, 72-ра бригада специални сили и 63-та въздушно-десантна бригада.

Вучич за гласуването в ООН:  Изнудват Сърбия, а не мен лично

Вучич за гласуването в ООН: Изнудват Сърбия, а не мен лично

Общото събрание на Организацията на обединените нации гласува за отстраняване на Русия