Един от най-влиятелните поддръжници на решението на Владимир Путин да нахлуе в Украйна е 71-годишният милиардер Юрий Ковалчук, който развива идеята, че войната може да покаже на Запада силата на Русия. Това разкри Wall Street Journal (WSJ).

Преди войната той често се срещаше с Путин и също така разговаряше по телефона или чрез видеовръзка. В това твърдение WSJ се позовава на приятел на семейството на Ковалчук, както и на бивш служител на руското разузнаване.

Ковалчук, срещу когото бяха наложени санкции още през 2014 г., е не само бизнесмен, но и един от най-големите медийни магнати - телевизионни канали, вестници, социални мрежи - които се придържат към линията на Кремъл. Със забавянето на войната в Украйна неговите медии стават все по-ценни в арсенала на Кремъл, смята WSJ.

Телевизионните канали на Ковалчук (включително Първи канал) представят спокойна картина на мобилизацията, а също така разказват за "мръсната бомба" в Украйна и предсказват краха на САЩ. С помощта на Ковалчук и социалната мрежа ВКонтакте Путин укрепва контрола си и върху интернет.

ISW: Кремъл тъкми дипломатически капан за Запада, но Путин не се е отказал от целите си

ISW: Кремъл тъкми дипломатически капан за Запада, но Путин не се е отказал от целите си

Ключови седмици за конфликта

Ковалчук е мотивиран повече от патриотичната си идеология, отколкото от атрибутите на богатството, както казват хората, които го познават. Той има голямо влияние върху политиката и служителите на Кремъл, а също така помага за притежаването на акции за семейството и приятелите на президента.

Когато през март 2020 г. избухна пандемията от коронавирус, Ковалчук беше готов да остане под карантина, за да се срещне с Путин. Според двама от събеседниците на вестника Путин и Ковалчук понякога прекарвали часове в обсъждане на нарастващия конфликт със Запада и руската история.

Newsweek: Путин все пак е обсъждал ядрен удар по Украйна

Newsweek: Путин все пак е обсъждал ядрен удар по Украйна

Писма разкриват плановете на Кремъл

Западът е слаб и е време да се демонстрира военната мощ на Русия, като се нахлуе в Украйна - разказва бившият офицер от руското разузнаване Тимченко пред източник на американско издание.