Днес от Япония излязоха с изявление, че ще преустановят финансиране към Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци към ООН (UNRWA), съобщават от Reuters.

Министърът на външните работи Йоко Камикава се срещна миналата седмица с ръководителя на UNRWA Филип Лазарини в Токио. По нейни думи ролята на агенцията в справянето с кризата в Газа е "незаменима" дори докато те работят по подобряването на управлението и управление на рисковете.

"Япония ще премахне мораториума върху своите финансови вноски към UNRWA и ще предостави помощ, като същевременно гарантира и потвърждава целесъобразността на средствата на Япония", заяви Камикава и добави, че около 35 милиона долара от първоначално планираното финансиране са готови да бъдат отпуснати.

По-късно на брифинг за пресата високопоставен служител на външното министерство потвърдил, че Япония не може да коментира истинността на твърденията на Израел поради текущо разследване от Службата за вътрешен надзор на Обединените нации.

Очаква се отделен доклад за дейностите и неутралността на UNRWA, воден от бившия френски външен министър Катрин Колона, да бъде публикуван по-късно този месец.

Припомняме, че Япония, както и още 15 други държави спряха финансиране на стойност близо 450 милиона долара, след като през януари се появиха обвинения на Израел към UNRWA за нападението на 7 октомври. Това хвърли операциите на UNRWA в Газа в голям смут, като оттогава те правят опити да върнат доверието на своите сътрудници.

Австралия, Финландия и Канада са сред държавите, които вече възстановиха финансирането си към агенцията.

Израел бави визите за Газа на десетки хуманитарни работници на ООН

Израел бави визите за Газа на десетки хуманитарни работници на ООН

Хуманитарните организация виждат проблема като част от блокирането на помощта за Газа