Япония е подала нова протестна нота на Китай, обвинявайки го, че отново изпраща свои кораби от бреговата охрана във водите около спорните острови в Източнокитайско море, съобщава „Франс прес”.

Двете страни отдавна имат спор заради необитаеми острови, като отношенията им често са се обтягали поради тази причина.  

Токио е изпратил най-малко 32 протестни дипломатически ноти от 5 август насам заради 29 случая на проникване на китайски кораби във води, смятани от Япония за нейна територия.

Това накарало Кенджи Канасуги, ръководител на отдела по въпросите на Азиатско-тихоокеанския регион в японското външно министерство, да се обади по телефона на Гуо Ян, служител в китайското посолство в Япония, уточняват от японското външно ведомство.  

„Въпреки неколкократните категорични протести на Япония, китайската страна продължава да предприема едностранни действия, които повишават напрежението и това е абсолютно неприемливо”, отсякъл Канасуги пред Гуо.

Канасуги също така нарекъл навлизанията на китайски кораби „нарушение на японския суверенитет” и били „неприемливи”.

Китайските кораби са се изтеглили, след като са били предупредени от японската брегова охрана, уточниха властите.

Кораби на двете държави редовно си играят на котка и мишка във водите, но Япония твърди, че китайската активност внезапно се е засилила през този месец, като местни медии спекулират, че това е свързано с потайно годишно лятно събиране на висшите китайски ръководители в морски курорт източно от Пекин.

Китай също така е замесен в морски териториални спорове в Южнокитайско море и китайските власти реагираха гневно през миналия месец на решението на международен арбитражен съд, че териториалните претенции на Китай над по-голямата част от морето, през което се извършва търговия за трилиони долари, са необосновани.

Япония призова Китай да се придържа към решението на съда, като двете страни влязоха в остри сблъсъци на последните срещи на високо равнище в региона, както и по време на срещи на високо равнище по темата.

Мерките на Япония заради островите в Източнокитайско море са се изразили в привикване на китайския посланик във външното министерство и отправяне на дипломатически упреци, както и подаване на протестни ноти чрез посолството си в Пекин.

Японската брегова охрана на 8 август обяви, че е засякла 15 китайски кораба от бреговата охрана във водите близо до островите – най-високият брой, забелязван досега в района.

Япония също така протестира през юни, след като китайска фрегата е плавала близо до нейни териториални води край островите за първи път.