Европейският съюз погрешно е мълчал през 2016 г. по време на кампанията преди британския референдум за Брекзит, защото е трябвало да коригира "лъжите", разпространявани от страна на "напускащите", коментира Жан-Клод Юнкер, цитиран от "Ройтерс".

"Беше грешка да не се намесваме, защото бихме били единствените, които можеха да унищожат лъжите, които бяха разпространени", обяснява Юнкер.

"Сгреших, че мълчах във важен момент", допълва той, но коментира, че водещите институции на блока са следвали съвета на бившия британски премиер Дейвид Камерън, който предупредил за намеса във вътрешните работи на Обединеното кралство.

Юнкер видя опасността за ЕС: Европейците загубиха либидото си един към друг

Юнкер видя опасността за ЕС: Европейците загубиха либидото си един към друг

Във Великобритания "булката" - ЕС - е била "систематично обругавана" от самото начало и след това "отхвърлена"

Ръководителят на ЕС заяви, че на Доналд Тръмп може да се вярва относно търговските отношения ЕС-САЩ, но китайско-американският търговски конфликт трябва да бъде решен скоро, за да се възстанови доверието на инвеститорите.

Юнкер добави, че нищо не се е променило в трансатлантическите търговски отношения, откакто се е срещнал с Тръмп във Вашингтон през юли миналата година.

"Хората от Белия дом и моите екипи са в почти ежедневен контакт с администрацията и затова мисля, че можем да се доверим на президента на САЩ, когато става въпрос за търговски отношения между САЩ и Европа".

Юнкер счита, че голяма част от глобалните икономически проблеми са свързани с търговското напрежение между Вашингтон и Пекин. "Ако инвеститорите нямат чувството, че този проблем може да бъде решен скоро, то апетитът за инвестиции от двете страни на Атлантика и по целия свят отслабва".

Юнкер не е съгласен, че ЕС е в дълбока криза, доколкото целият свят е в криза

Юнкер не е съгласен, че ЕС е в дълбока криза, доколкото целият свят е в криза

Той не предвижда Полекзит, но е погрешно Полша да отлага еврото