Южна Корея ще разработи "нова усъвършенствана управляема ракета", която ще може да поразява севернокорейските "артилерийски оръдия с голям обсег, скрити в пещери", съобщава агенция "Йонхап".

Този ход идва в отговор на неотдавнашния военен парад на Северна Корея, на който режимът представи нови ракетни установки.

Администрацията на програмата за отбранителни придобивки на Сеул посочва, че новата ракета ще се изстрелва от мобилни пускови установки, което ще подобри нейната маневреност. Нейният обсег ще бъде 300 км в сравнение със сегашните южнокорейски ракети земя-земя, които имат обсег от 180 км.

Южна Корея съобщи за балон на КНДР в небето си

Южна Корея съобщи за балон на КНДР в небето си

Балонът е летял няколко часа във въздушното пространство на Юга вчера

Междувременно бе съобщено, че във вторник Съединените щати и Южна Корея са провели военни учения за борба с дронове.

Те са се състояли във военновъздушната база Кунсан в азиатската страна и са включвали симулирани атаки с дронове и проверка на оборудването.

Учения са част от съвместните усилия на САЩ и Южна Корея за повишаване на военната готовност в случай на нападение от Северна Корея.

Престрелки с артилерия между Северна и Южна Корея

Престрелки с артилерия между Северна и Южна Корея

Напрежение в региона

Напрежението между двете Кореи се повиши, след като миналата година Северът проведе рекорден брой ракетни тестове, а Югът се присъедини към съюзниците на САЩ във военни демонстрации на сила.

Пет севернокорейски дрона навлязоха в територията на Южна Корея на 26 декември, включително в забранената за полети зона около канцеларията на южнокорейския президент в Сеул.

Това накара южнокорейските военни да вдигнат изтребители и хеликоптери. Армията обаче не успя да свали дроновете, които летяха над Юга с часове и беше остро разкритикувана за неуспеха си.