Активизирането на европейските лидери около въпроса за присъединяването на Киев към ЕС "е игра", а по отношение на Сърбия - геополитическо упражнение. С такава реторика руският външен министър Сергей Лавров коментира политиката на Брюксел от последните дни.

Лавров, цитиран от ТАСС, припомня, че се готвят някакви препоръки, насоки, но ЕС признава, че Украйна не е изпълнила значителна част от критериите. Външният министър на Русия изрично посочва и че Украйна отхвърля критерии и Киев настоява да бъде приет без условия. Лавров е и саркастичен - "Възприемам всичко това с голяма трудност. Струва ми се, че това е игра, продължение на линията, която ЕС следва след изчезването на Съветския съюз", казва Лавров в отговор на журналистически въпрос.

ЕК призова за започване на преговори с Украйна и Молдова след изпълнение на условията

ЕК призова за започване на преговори с Украйна и Молдова след изпълнение на условията

Това се казва в изявление на Европейската комисия

Освен това за Сърбия, Сергей Лавров смята, че предварителните условия са "геополитическо упражнение", подобно на преговорите с Анкара, която вече взела решение, че повече не иска да се занимава с безперспективни и безполезни неща. Белград все още потвърждава, че иска членство в ЕС, но като условие му е поставено присъединяването към антируските санкции.

"Това е то целият икономически съюз, как се създава, как се рекламира и как привлича нови членове. Сега това е чисто геополитическо упражнение."

„Европейски път до 10“ за Украйна и Молдова

„Европейски път до 10“ за Украйна и Молдова

Украйна направи така, че въпросът да не е "Заслужава ли Украйна да влезе в ЕС?", а "Заслужава ли ЕС да има член като Украйна?"