Европейският съюз и Съединените щати призовават Косово и Сърбия да деескалират напрежението помежду си, съобщава "Ройтерс". Това стана ясно от съвместно изявление на ЕС и САЩ днес.

Те посочиха, че работят със сръбския президент Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти за намиране на политическо решение, което да намали напрежението.

В изявлението си ЕС и САЩ призоваха за максимална сдържаност от провокации и заплахи между враждуващите страни. Настояват за незабавна и безусловна деескалация на ситуацията.

Сръбските протестиращи поставят три условия за премахването на барикадите в Северно Косово

Сръбските протестиращи поставят три условия за премахването на барикадите в Северно Косово

Напрежение на Балканите

Припомняме, причина за бунтовете е, че около 50 000 сърби, живеещи в етнически разделено Северно Косово, отказват да признаят правителството в Прищина или статута на Косово като отделна от Сърбия страна.

Миналия месец сръбски представители напуснаха държавните институции, включително полицията и съдебната власт, заради решението на косовското правителство да замени издадените от Сърбия регистрационни номера на автомобили.

Напомняме и че днес Косово обяви, че ще освободи под домашен арест задържаният под стража бивш служител на косовската полиция, етнически сърбин Деян Пантич, в опит да се намали напрежението между Косово и Сърбия.

Отново днес обаче Косово затвори най-големия си граничен пункт, след като протестиращи го блокираха от сръбска страна в подкрепа на сънародниците си в Косово.

Москва убеждава, че подкрепя Сърбия, но не подклажда напрежение в Косово

Москва убеждава, че подкрепя Сърбия, но не подклажда напрежение в Косово

Според Песков е погрешно да се търси деструктивно руско влияние