Шефът на Пентагона Джеймс Матис обяви, че "без съмнение" сирийското правителство стои зад смъртоносната химическа атака на 4 април, докато американските власти обвиниха Москва във водене на дезинформационна кампания около атаката, съобщава "Франс прес".

Обвинението, че Русия нарочно внася объркване за това кой е отговорен за ужасяващите събития в контролирания от бунтовниците сирийски град Хан Шейхун, където най-малко 87 цивилни загинаха, дойде малко след като американският държавен секретар Рекс Тилърсън кацна в Москва.

Страните от Г-7: Русия да спре "лицемерието" си в Сирия
Обновена

Страните от Г-7: Русия да спре "лицемерието" си в Сирия

Асад не можел да бъде част от бъдещето на Сирия

Високопоставен американски правителствен служител настоя, че Москва се опитва да "обърква света", докато Матис отсече, че Вашингтон е сигурен, че виновен е Асад.

"Няма никакво съмнение, че сирийският режим е отговорен за решението за нападение и за самата атака", изтъкна новият американски военен министър в първата си пресконференция в Пентагона.

Той повтори предупрежденията, че допълнително използване на химически оръжия ще бъде посрещнато с нови действия на САЩ: "Ако те използват химически оръжия, ще платят много, много тежка цена."

Разсекретен доклад: Русия прикрива химическата атака на Асад

Разсекретен доклад: Русия прикрива химическата атака на Асад

Русия и Сирия провеждат дезинформационна кампания...

Междувременно Съветът за сигурност на ООН се готви да гласува по-късно днес резолюция, настояваща сирийското правителство да сътрудничи на разследването на химическата атака, мярка, върху която Русия най-вероятно ще наложи вето.